Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν χθες να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ώστε να κατεβάσουν τις τιμές, που έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλό δυόμισι ετών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ομάδα, που εκτός από τις χώρες του ΟΠΕΚ περιλαμβάνει και πετρελαιοπαραγωγούς συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε και σε πρόσθετες αυξήσεις από τον Μάιο του 2022 για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που απειλούσαν το σχεδιασμό.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ + πέρυσι μείωσε την παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) εν μέσω της πανδημίας που προκάλεσε πτώση της ζήτησης και της κατάρρευσης των τιμών. Από τότε έχει επαναφέρει σταδιακά μέρος της προσφοράς και έτσι η μείωση είναι τώρα στα περίπου 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, θα υπάρχει αύξηση παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον μήνα.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει το συνολικό σύμφωνό μέχρι το τέλος του 2022, ενώ στην αρχή είχαν μιλήσει για τον Απρίλιο του 2022, για να αφήσει περισσότερο περιθώριο ελιγμών σε περίπτωση που η παγκόσμια ανάκαμψη σταματήσει λόγω νέων παραλλαγών της Covid-19.

Τόσο το Ριάντ όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν μια άμεση αύξηση της παραγωγής, αλλά τα ΗΑΕ είχαν αντίρρηση στην ιδέα της Σαουδικής Αραβίας να επεκτείνει το σύμφωνο έως τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς να λάβει το Ριάντ υψηλότερη ποσόστωση παραγωγής.

Για να ξεπεραστεί η διαφωνία, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε νέες ποσοστώσεις παραγωγής για πολλά μέλη από τον Μάιο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και του Ιράκ.

Η συνολική προσαρμογή θα είναι επιπλέον 1,63 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον εφοδιασμό από τον Μάιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δουν τη βασική παραγωγή τους, από την οποία υπολογίζονται οι περικοπές, να αυξάνεται σε 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το Μάιο του 2022 από τα σημερινά 3,168 εκατομμύρια.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα δουν τα βασικά τους επίπεδα να αυξάνονται στα 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα η κάθε μία, από τα τρέχοντα 11 εκατομμύρια.

 

BusinessDaily

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η παρέμβαση που πραγματοποίησε προ ημερών ο Λευκός Οίκος προς τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, ζητώντας τους να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου δεν...

Environmental Social Governance

Η EY Ελλάδος, ηγέτιδα στην ελληνική αγορά παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης, και μέλος του διεθνούς δικτύου εταιρειών της EY, και...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.) κατέληξε ο Όμιλος ΓΕΚ...

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ετήσια έκθεση της BP αποκαλύπτει την έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την περίοδο της  πανδημίας που συνέπεσε με τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου....

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook