Ξεχωριστή κατηγορία Χρέωσης Χρήσης Δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης με κατανάλωση από 10.000 ως 70.000 MWh ετησίως και σταθερό προφίλ προτείνει η ΕΒΙΚΕΝ στο πλαίσιο των θέσεων που κατάθεσε στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για τη θέσπιση του εγχειριδίου χρεώσεων χρήσης δικτύου του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ.
“H πρόταση θα πρέπει να διαμορφωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στο προφίλ και στο μέγεθος των καταναλώσεων” τονίζει στο κείμενο η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, επισημαίνοντας ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών στη Μέση Τάσης (ΜΤ) , όπως οι πολύ υψηλές ετήσιες καταναλώσεις 10.000-70.000 ΜWH, που συνοδεύονται από σταθερό προφίλ λειτουργίας με Συντελεστή Χρησιμοποίησης άνω του 60-70%, καθιστούν διακριτή την κατηγορία αυτή από τους υπόλοιπους καταναλωτές ΜΤ με ωριαίο μετρητή.
Η εισήγηση όμως που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση αντιμετωπίζει τις βιομηχανίες αυτές ενιαία με τους υπόλοιπους καταναλωτές, στην ίδια κατηγορία 9 (Μέση Τάση λοιποί με ωριαίο μετρητή) και δεν αξιολογεί ότι οι συγκεκριμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές, λόγω του μεγέθους και του σταθερού προφίλ τους συμβάλλουν εκτός των άλλων στην σταθερότητα του δικτύου Διανομήςκαι επομένως πρέπει να αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία, υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ
Επίσης η ‘Ενωση τάσσεται υπέρ της χρήσης της χρέωσης ισχύος κατά κύριο λόγο ως βάση υπολογισμού της χρέωσης για το δίκτυο και όχι της χρέωσης ενέργειας. Διαφωνεί όμως στην πρόταση μέρος της χρέωσης ισχύος να βασίζεται στη συμφωνημένη ισχύ, με την αιτιολογία ότι «συμβάλει σε πιο ορθολογική αντανάκλαση του κόστους του δικτύου, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος του κόστους υποδομών (πάγιο κόστος δικτύου) σχετίζεται με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης της ζήτησης ισχύος των καταναλωτών, ανεξαρτήτως του χρόνου εμφάνισης…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή.
Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή “καταλήγει στο τέλος σε μια αδιαφανή χρέωση με εισπρακτική στόχευση με σκοπό να αναιρέσει στην πράξη το όποιο οικονομικό όφελος προκύψει για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές από την αλλαγή στη μεθοδολογία υπολογισμού της ΧΧΔ βάσει της μέσης/ μέγιστης ισχύος. Η χρήση της συμφωνημένης ισχύος είναι αποσπασματική, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός αφενός ότι τα δίκτυα ΜΤ εν πολλοίς είναι αποσβεσμένα και αφετέρου ότι ο καταναλωτής επιβαρύνεται με πάγια χρέωση όχι μόνο στην αρχική του σύνδεση, αλλά και κάθε φορά που αναθεωρείται προς τα πάνω η συμφωνημένη ισχύς” υπογραμμίζει η επιστολή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “προφανώς ο ΔΕΔΗΕ δεν προτίθεται να επιστρέψει κάποιο ποσό στην περίπτωση που ο καταναλωτής προσαρμόσει προς τα κάτω τη συμφωνημένη ισχύ στη σημερινή του λειτουργία. Κάθε καταναλωτής μπορεί να ελέγξει μόνο τη μέγιστη ισχύ του και όχι τη συμφωνημένη ισχύ που έχει καθοριστεί πριν πολλά έτη”.
Τέλος η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της αναφέρει δύο ακόμη σημεία στα οποία δεν συμφωνεί αναφορικά με τη χρέωση ισχύος και ζητεί Συγκεκριμένα:
- Η χρέωση ενέργειας να αποτελεί κατά μέγιστο το 2,1% της συνολικής χρέωσης.
- Να μην έχει μεταβατικό χαρακτήρα η ρύθμιση, εφόσον έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια. Ας σημειωθεί ότι η υπό διαβούλευση πρόταση προβλέπει τριετή μεταβατική περίοδος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ρύθμιση αυτή έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και πολλά έτη.
Τέλος η ΕΒΙΚΕΝ τάσσεται υπέρ του επανακαθορισμού τη ζώνης αιχμής στις πραγματικές συνθήκες του δικτύου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι η ίδια με τη ζώνη αιχμής που θα καθοριστεί στο δίκτυο μεταφοράς, διότι διαφορετικά οι βιομηχανίες δεν θα μπορέσουν να προσαρμόσουν το προφίλ λειτουργίας τους. Εξάλλου, συμφωνεί με τη χρήση του συντελεστή ισχύος στον υπολογισμό της πάγιας χρέωσης ισχύος.
businessenergy
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων