Μέχρι τα τέλη του χρόνου υπολογίζεται να έχει ωριμάσει ο σχεδιασμός για το συμμετοχικό σχήμα που προβλέπεται να ακολουθήσει η ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη δίνοντας μερίδιο έως 5% των φωτοβολταϊκών πάρκων που θα εγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι η Επιχείρηση να εκδώσει δύο ομόλογα συνολικού ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά στους κατοίκους των δύο περιοχών, με στόχο να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές. Πρόθεση είναι τα μερίδια να εκδίδονται σταδιακά, με την ανάπτυξη των έργων, παρέχοντας σταθερές αποδόσεις στους δικαιούχους που θα είναι πολύ πάνω από τις τραπεζικές καταθέσεις (συνήθως τα έργα αυτά προσφέρουν αποδόσεις 6%) αλλά και την δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλα τα υπό ανάπτυξη έργα.
Τα μερίδια θα αποκτήσουν οι επενδυτές από το χαρτοφυλάκιο των 2,5 GW στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη και με ελάχιστο ποσό καταβολής που υπολογίζεται να είναι περί τα 1.000 ευρώ. Μένει ακόμη να διευκρινιστούν πολλές παράμετροι του προγράμματος όπως πως θα γίνει η ωρίμανση του σχεδιασμού, πώς θα γίνει η διανομή, πως θα κατανεμηθούν τα δικαιώματα κ.α λύσεις που θα δοθούν με την συμμετοχή συμβούλων μέσα στους επόμενους μήνες.
Εκτιμάται ότι το σχέδιο θα αρχίσει να σχηματοποιείται από το 2022 και θα έχει τον ίδιο χρόνο ωρίμανσης που θα ακολουθήσουν και τα έργα της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα μηχανισμό με τον οποίο η ΔΕΗ αγκαλιάζει την κοινωνία των λιγνιτικών περιοχών, δίνει το μήνυμα ότι δεν φεύγει και συγχρόνως με ένα δίκαιο και συμφέροντα τρόπο, καθιστά συνταξιούχους, εργαζόμενους της εταιρίας αλλά και πολίτες, συνεπενδυτές στην πορεία για την ενεργειακή μετάβαση.
Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ γίνεται δέκτης ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από την κοινωνία για συμμετοχή στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στις δύο περιοχές. Στην εταιρεία μάλιστα κάνουν λόγο για ένα καινοτόμο σχεδιασμό, ο οποίος όπως αναφέρουν δεν έχει επαναληφθεί σε τέτοια κλίμακα στο εξωτερικό.
«Δίνουμε την ευκαιρία στους κατοίκους να αποκτήσουν μέρισμα από την προστιθέμενη ωφέλεια που θα δημιουργηθεί. Είναι μία κίνηση, που έχουν ήδη χαιρετίσει οι κάτοικοι, αλλά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που δίνει τα εργαλεία στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να γίνουν εταίροι-συμμέτοχοι σε νέες επιχειρηματικές μας δράσεις, που σέβονται το περιβάλλον και δίνουν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η υλοποίηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιχειρηματική της δραστηριότητα με κύριο αποδέκτη τόσο τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
ΠΗΓΗ: newmoney
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων