Η Κίνα έχει παγιδευτεί σε μια πολύ λεπτή ισορροπία. Το Πεκίνο αναγκάζεται να ακολουθήσει μια πολύ λεπτή γραμμή για να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση και παράλληλα να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου σχεδόν καμία χώρα παγκοσμίως δεν πετυχαίνει εντελώς του στόχους περί απανθρακοποίησης.
Η Κίνα παρόλο που ήταν η πρώτη χώρα που δέχθηκε το πλήγμα του κορωνοϊού, κατάφερε να σημειώσει έστω και έναν μικρό ρυθμό ανάπτυξης το 2020. Καθώς ο ήδη τεράστιος βιομηχανικός τομέας της χώρας αναπτύσσεται περαιτέρω και η μεσαία τάξη επεκτείνεται γρήγορα, η ζήτηση της Κίνας για ενέργεια είναι άφθονη. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό καθώς οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας αλλά και η μη ικανοποιητική ανάπτυξη ορισμένων κρίσιμων τεχνολογιών, οδηγούν σε ανικανοποίητη ζήτηση ενέργειας. Το γεγονός της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, αποκαλύφθηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν ένα άτυπο εμπάργκο στον άνθρακα της Αυστραλίας, βύθισε στο σκοτάδι, ολόκληρες πόλεις.
Ο συνδυασμός των κλιματικών στόχων περί μηδενικών εκπομπών ως το 2060 και των οικονομικών στόχων μοιάζει αστείος. Η ηγεσία της χώρας κάνει δηλώσεις υπέρ της Συμφωνίας του Παρισίου και της ενεργειακής μετάβασης, την στιγμή που ολόκληρες επαρχίες επιστρέφουν στον λιγνίτη.
Η Κίνα επίσης, είναι εξαρτημένη και από το πετρέλαιο. Ενώ η κατανάλωση λιγνίτη φαίνεται να έχει φτάσει στο ζενίθ, η ζήτηση του πετρελαίου, αυξάνεται ραγδαία. Η ζήτηση αυξήθηκε σχεδόν επτά φορές σε περισσότερα από 14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της BP Plc, μετατρέποντας την χώρα από έναν κύριο εξαγωγέα στο πρόσφατο παρελθόν, στον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, όπως γράφει το Bloomberg.
Το ίδιο έργο και στο φυσικό αέριο. Η Κίνα στόχευε να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω του φυσικού αερίου. Τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε συνδυασμό με την τεράστια κρατική υποστήριξη προμήνυαν μια «σχιστολιθική επανάσταση», μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ. Ωστόσο, η σύνθετη γεωλογία και η έλλειψη προσέλκυσης περισσότερων επενδυτών προβλέπεται να καταστήσουν την επέκταση του κλάδου οικονομικά επισφαλή.
Με το Κινεζικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο, να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του, το ενεργειακό κενό που προκύπτει είναι τεράστιο. Το πως θα το καλύψει η Κίνα, δεν αφορά μόνο την ίδια αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανάπτυξη ΑΠΕ και πράσινων τεχνολογιών, αποτυπώνεται σε δηλώσεις και δεσμεύσεις, αλλά όχι στην πραγματικότητα. Ο μεγαλύτερος εκπομπός ρύπων παγκοσμίως, βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και επιλογές του αφορούν τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων