Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Γης, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να διανύει μια αξιοσημείωτη πορεία προς την αειφορία. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσιάστηκε πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση και φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα στο νέο «πράσινο» οικονομικό μοντέλο. Ένας εκ των τεσσάρων πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου, Ελλάδα 2.0, είναι η πράσινη οικονομία. Η τελευταία, περιλαμβάνει την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, το οποίο έχει ως βάση τη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας και τη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.
Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα τις ακόλουθες δράσεις που επηρεάζουν σημαντικά τη καθημερινότητα των πολιτών:
Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στρατηγική στροφή στη πράσινη ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των πόρων μέσω της μετάβασης σε μια καθαρή και κυκλική οικονομία, άμεση δρομολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων (165.000 στρέμματα), προώθηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας (έμφαση δίνεται στα δημόσια κτήρια και στη παράλληλη αξιοποίηση μεγάλων δημόσιων εκτάσεων, όπως είναι ένα παράδειγμα το νέο πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» και ακόμη, στα νοικοκυριά, διότι μεγάλος αριθμός σπιτιών αναμένεται να μετατραπούν σε οικολογικές κατοικίες που θα είναι περισσότερο οικονομικές), άμεση απολιγνιτοποίηση της χώρας, ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ελληνικών νησιών και προώθηση της μετάβασης αυτών σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας, διαχείριση των αποβλήτων, δημιουργία «έξυπνων πόλεων» σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και τέλος, σημαντικά κίνητρα για την περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Όλα τα ανωτέρω, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά και παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας. Στη μάχη για τη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας συμμετέχουν και άλλα ελληνικά υπουργεία. Το έργο που γίνεται καθημερινά στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βοηθάει μεν τη χώρα να εκσυγχρονιστεί ψηφιακά αλλά έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του ανθρακικό αποτυπώματος (λχ. κατάργηση της τηλεομοιοτυπίας και του χαρτιού στο δημόσιο, εκτός από το γεγονός ότι πάρα πολλά έγγραφα εκδίδονται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή και είναι άμεσα διαθέσιμα προς χρήση στους πολίτες).
Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης παραμένει προσηλωμένο στις επενδύσεις με «πράσινο» πρόσημο.
Επιπροσθέτως, το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί την ενεργειακή διπλωματία μεταμορφώνοντάς τη χώρα σε ισχυρό παίκτη στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα. Η γεωστρατηγική υπεραξία της χώρας μας αυξάνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έτσι, τονίζονται περαιτέρω τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Συνελόντι ειπείν, η πράσινη μετάβαση αποτελεί μια προσωπική δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει ξεκινήσει να υλοποιείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τα αποτελέσματα της στροφής προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται πάνω στις περιβαλλοντικές αξίες, θα είναι εμφανή πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Αυτό αποκρυσταλλώνεται στο γεγονός ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να γίνει συνετή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να μετατραπούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη πανδημία σε πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα και τους πολίτες της.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων