Έως και τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη μείωση των ΥΚΩ προσδιόρισε το οικονομικό όφελος από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, όταν ολοκληρωθεί και το project του μεγάλου καλωδίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, μιλώντας νωρίτερα στο 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και πολιτικών.
Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση και της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023 θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 435.000 τόνους, ενώ θα μπορούν να εγκατασταθούν 2.500 MW από ΑΠΕ.
Εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Κρήτη προανήγγειλε ότι αύριο σε νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς συζήτηση θα κατατεθεί ρύθμιση για την απελευθέρωση χώρου προκειμένου να εγκατασταθούν στο νησί μικρού μεγέθους φωτοβολταικά (έως 500KW) συνολικής ισχύος 100 MW και άλλα 40 MW για net metering.
«Έτσι, 140MW φωτοβολταικών θα μπορούν να εισέλθουν στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης και από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει, για τη διαφάνεια και την προτεραιοποίηση των προτάσεων, ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία ήδη ετοιμάζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ».
Παράλληλα τόνισε ότι την επόμενη τετραετία θα υλοποιηθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη επιπλέον επενδύσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, της τάξης των 210 εκατ. ευρώ και ειδικότερα 73 εκατ. ευρώ για το Νομό Ηρακλείου, 64 εκατ. ευρώ για τα Χανιά, 39 εκατ. για το Ρέθυμνο και 34 εκατ. για την περιοχή του Αγίου Νικολάου. Ακόμη έως το 2023 θα επενδυθούν 16 εκατ. ευρώ που αφορούν το νέο κέντρο διανομής υψηλής τάσης στα Χανιά και την αναβάθμιση εξοπλισμού του υποσταθμού μέσης τάσης στον Άγιο Νικόλαο.
Ο κ. Σκρέκας έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της ολοκλήρωσης της εκπόνησης και ανάρτησης των δασικών χαρτών, κάτι που χαρακτήρισε «τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη στο νησί».
newmoney
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων