Πτωτικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ και ενώ οι traders αναμένουν τις εξελίξεις στον OPEC+ σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για αύξηση της παραγωγής.
Χθες δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ανέφεραν πως οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμβιβασμό που θα επέτρεπε την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών της παραγωγής από τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία στον OPEC+ όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου.
“Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών συνεχίζονται”, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters.
Οι traders παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναμένοντας να δουν αν ο OPEC+ θα συγκαλέσει συνεδρίαση για να επικυρώσει τον αναφερόμενο συμβιβασμό.
Στην πτώση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλαν και οι εντεινόμενες ανησυχίες ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να αναγκάσει ορισμένες χώρες να επιβάλλουν νέα lockdown, ιδίως στην Ασία, εξέλιξη που θα αμβλύνει τη ζήτηση για ενέργεια.
“Αισθανόμαστε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ο κρισιμότερος παράγοντας, καθώς η Ασία έχει ουσιαστικό θέμα και η κατάσταση στην Ευρώπη είναι προβληματική”, δήλωσε στη MarketWatch ο Tariq Zahir, διευθύνων σύμβουλος της Tyche Capital Advisors.
Τα κρούσματα της covid-19 αυξάνονται και πάλι στις ΗΠΑ και αυτό “θα μπορούσε να ανακόψει τη ζήτηση πετρελαίου τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε μέρη της χώρας όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά”, είπε.
Στο μεταξύ, ο OPEC διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021, σημειώνοντας πως θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το υπόλοιπο του έτους.
Ωστόσο, στη μηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα επανέλθει σε επίπεδα προς πανδημίας έως το τέλος του 2022.
Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση το 2022, φτάνοντας στα 99,86 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ζήτηση προβλέπεται να ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στο β’ εξάμηνο του 2022.
Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,48 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,65 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,29 δολάρια ή 1,7%, στα 73,47 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.
capital
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων