Η Ελλάδα και η Ρουμανία είναι οι πιο ενεργές χώρες μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για θέματα κλιματικής αλλαγής, ενώ η Βουλγαρία εξακολουθεί να προσπαθεί να προσεγγίσει τις πρακτικές της ΕΕ , σύμφωνα με έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).
Η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θεωρεί σημαντικές τις προσπάθειες για αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, υπάρχει γενική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που ορισμένα από τα μέτρα της απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης, πυροδοτούν μερικές φορές τη συζήτηση σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο της πράσινης μετάβασης.
Οι προσπάθειες πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα οφείλονται στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδυτών εν μέσω της οικονομικής κρίσης
Η οικονομική κρίση είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί την Ελλάδα προς τη μετάβαση, η οποία ελπίζει ότι θα προσελκύσει τις αναγκαίες ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα στοχεύει επίσης να τοποθετηθεί ως διεθνής ηγέτης της δράσης για το κλίμα, σύμφωνα με το ECFR, σημειώνοντας ότι η χώρα συμμετέχει επί του παρόντος σε πιλοτικό έργο με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε νησί κλιματικά ουδέτερης κινητικότητας.
Στις συστάσεις του για το πώς οι χώρες μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην καθιέρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το ECFR λέει ότι η Ελλάδα, εάν θέλει να καθιερωθεί ως ηγέτης της «πράσινης» μετάβασης, θα πρέπει να συνεργαστεί με τη «λιγότερο φιλόδοξη» Βουλγαρία, η οποία συμμερίζεται μερικές από τις προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσε να ωθήσει τη Βουλγαρία να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές πράσινης μετάβασης και να ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας.
Η Ρουμανία θα μπορούσε να κινητοποιήσει την Ουκρανία και την Τουρκία
Η κυβέρνηση στη Ρουμανία βλέπει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως ευκαιρία για ανάπτυξη μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον οικονομίας, ενώ οι πολίτες γνωρίζουν γενικά την πρόκληση για το κλίμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ο κοινωνικός αντίκτυπος των μέτρων κατάργησης του άνθρακα τείνει να προκαλέσει εθνικές αντιπαραθέσεις.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης, ότι η Ρουμανία σκοπεύει να βελτιώσει τη διασύνδεση μεταξύ ενεργειακών δικτύων στην περιοχή και ότι η γεωγραφική της θέση της επιτρέπει να συνδέσει τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα, όπως η Ουκρανία και η Τουρκία, με την πράσινη μετάβαση της ΕΕ.
Η Βουλγαρία έχει αρχίσει να μαλακώνει τη συντηρητική της πολιτική για το κλίμα χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης
Η Βουλγαρία, η οποία είναι πιθανό να διατηρήσει τον άνθρακα στο ενεργειακό της μείγμα, για τα επόμενα 20-30 χρόνια, έχει ακολουθήσει μια μάλλον συντηρητική στρατηγική για το κλίμα, από φόβο ότι η πράσινη ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τους πολίτες.
Ωστόσο, χάρη στις ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η θέση της χώρας έχει αρχίσει να μετατοπίζεται και τώρα επιδιώκει να αυξήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ενώ το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπει την ανάπτυξη ισχύος άνω των 2,5 GW από ΑΠΕ έως το 2030.
Οι κλιματικές φιλοδοξίες της Σλοβενίας υποχωρούν με τη νέα κυβέρνηση
Στη Σλοβενία, οι κλιματικές φιλοδοξίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά υπό τη νέα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2020 και η οποία δεν θεωρεί την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως ευκαιρία για οικονομική ανάκαμψη.
Ωστόσο, η Σλοβενία θα μπορούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια ενσωματώνοντας σταθερά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στις πολιτικές διεύρυνσης της ΕΕ, δεδομένου ότι η χώρα πρόκειται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Στην Κροατία, οι προσπάθειες της ΕΕ για το κλίμα είχαν γενικά θετική αποδοχή από την κυβέρνηση, τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 περιθωριοποίησε το ζήτημα. Επίσης, η υιοθέτηση και η εφαρμογή βασικών πολιτικών που σχετίζονται με το κλίμα αντιμετώπισαν επανειλημμένες καθυστερήσεις.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων
