Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες, η χώρα μας διατρέχει κίνδυνο από τις ήδη αισθητές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος. Αν δεν ληφθούν τα φιλόδοξα μέτρα που απαιτούνται, η θερμοκρασία προβλέπεται να ξεπεράσει τους +3°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Για τη χώρα μας, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C σημαίνει αύξηση κατά 173% των ακραίων καυσώνων που εμφανίζονται μία φορά κάθε 20 έτη. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C, θα οδηγήσει σε ακραίους καύσωνες κατά 478%.
Η θέσπιση του κλιματικού νόμου γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, καθίσταται πραγματικά σημαντική ανάγκη να συγκλίνει ολόκληρη η οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας, με τον στόχο της αποτροπής της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C.
Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη ισχυρή πολιτική βούληση για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές, αλλά και μια καλύτερη καθημερινή ζωή για τους πολίτες, με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρεί σημαντικό το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τη πρώτη φορά που εξελέγη βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο, έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τις «πράσινες» πολιτικές.
Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί έντονα ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βρίσκεται εντός των ηγετών των χωρών που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις πολιτικές για το κλίμα και την αειφόρο ανάπτυξη.
Η στροφή προς την αειφορία επιτυγχάνεται στη χώρα μας με δυο τρόπους: πρώτον, με το Ελλάδα 2.0 (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), το οποίο προβλέπει τη «πράσινη οικονομία» και δεύτερον, με το νέο κλιματικό νόμο, ο οποίος αποτελεί το πρώτο σχέδιο κλιματικού νόμου στη χώρα, βασιζόμενο στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή πρότυπα. Η Ευρώπη, θα υιοθετήσει για πρώτη φορά το κλιματικό νόμο που είναι ο οδικός χάρτης της μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Αναμένεται δε, να γίνει η πρώτη ήπειρος με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.
Ουσιαστικά, η Ελλάδα δεν διέθετε μέχρι σήμερα το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο αλλά και το σύστημα διαμόρφωσης πολιτικών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την επιτυχημένη μετάβαση προς τη κλιματική ουδετερότητα. Την αναγκαιότητα της δημιουργίας του σχετικού θεσμικού πλαισίου, φαίνεται πως αντιλαμβάνεται και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε θετικά στην επιστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά, διατύπωσε το αίτημά της για τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με το νέο κλιματικό νόμο.
Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να απευθύνει αίτημα για τη σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών και ανέφερε ότι: «Στόχος μας είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου, ώστε μέσα από μια ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης» ώστε να υπερψηφιστεί «με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» ο νέος κλιματικός νόμος.
Επομένως, είναι εμφανές ότι ο νέος κλιματικός νόμος θα αποτελέσει πιθανόν το πρώτο πεδίο ουσιαστικής συναίνεσης μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι, η ψήφιση και η εφαρμογή του εκτείνεται πέρα από τη σύντομη (ή μη σύντομη) θητεία μιας ελληνικής κυβέρνησης.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων