Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Τι σημαίνουν τα μέτρα Μητσοτάκη για τους λογαριασμούς ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στα 49,5 ευρώ/μήνα θα ανέρχεται η οριζόντια επιδότηση όλων των λογαριασμών ρεύματος το Δεκέμβριο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την αύξηση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Πόσο θα είναι η επιδότηση; Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Έτσι η επιδότηση της κυβέρνησης καλύπτει το ύψος των αυξήσεων μέχρι και τα 16,5 σεντς/KWh για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Πρακτικά με την αύξηση της επιδότησης καλύπτεται μεγάλο μεγάλο ποσοστό της αύξησης που έχει προκληθεί στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Η επιδότηση καλύπτει το σύνολο της αύξησης που έχει προκύψει με βάση την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος μέχρι και το μήνα Νοέμβριο (228,87 ευρώ/MWh ή αλλιώς επιβάρυνση ρήτρας οριακής τιμής του συστήματος 22 σεντς/KWh).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους δικαιούχους του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) η στήριξη αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Φυσικό αέριο

Σημαντική είναι και η αύξηση της έκπτωσης που ανακοινώθηκε για το φυσικό αέριο. Σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η οποία θα αυξηθεί στο 40% για το μήνα Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο. Έτσι για παράδειγμα για το μήνα Νοέμβριο, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1,5 MWh αντί για λογαριασμό 147,1 ευρώ θα πληρώσει λογαρισμό 131,15 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική Mwh.

Πηγή- Αναδημοσίευση: capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την ανακύκλωση. Η κυκλική οικονομία αφορά πολλά περισσότερα. Ήρθε για να αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε. Τι είναι...

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα είναι πλέον μια πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με το πώς ήταν πριν από 10 χρόνια, την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τη νέα πρωτοποριακή πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά», η οποία απαγορεύει τη διάνοιξη νέων δρόμων και τις παρεμβάσεις που μεταβάλλουν...

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers) τοποθετείται πλέον η...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook