Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ανάπτυξη data centers- Στην τρίτη θέση κατάταξης των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών η Αθήνα

Πηγή φωτογραφίας: Forbes

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers) τοποθετείται πλέον η Αθήνα. Αυτό αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση για τον τομέα των data centers, που επιμελήθηκε η Cushman & Wakefield, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων

Σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλο της Proprius (εκπροσωπεί την Cushman στην Ελλάδα), «η στρατηγική θέση της Ελλάδας και οι επικείμενες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που δρομολογούνται, καθιστούν τη χώρα μας μία από τις τρεις πρώτες ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κέντρων δεδομένων στην περιοχή.

Ηδη υλοποιούνται μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα υποδομών data center σε ευρωπαϊκό επίπεδο από διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας», σημειώνει η κ. Σύμπουρα. Η ευκολία πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (π.χ. από ΑΠΕ) και το χαμηλό κόστος εγκατάστασης, όπως επίσης και το εξειδικευμένο προσωπικό, είναι παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης περισσότερων data centers στην ελληνική αγορά.

Στις πρώτες θέσεις των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών βρίσκονται το Κέιπ Τάουν (Ν. Αφρική) και η Μόσχα, ενώ μετά την Αθήνα, ακολουθούν πόλεις όπως το Αμπου Ντάμπι και η Βιέννη (Αυστρία). Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην έλευση σημαντικών «παικτών» στον τομέα των data centers, όπως η Microsoft, η οποία βρίσκεται πλέον στην αφετηρία της υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος για τη δημιουργία τριών data centers στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα σε Σπάτα και Κορωπί.

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει αποκτήσει δύο εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 85 στρεμμάτων, με πωλητή τη Lamda Development, αντί ποσού 14 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει συνολικά τρία κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Στο Κορωπί σχεδιάζεται και η επόμενη μεγάλη επένδυση της Digital Realty, τον αμερικανικό όμιλο που εξαγόρασε τη Lamda Helix. Η εταιρεία αναπτύσσει κέντρο δεδομένων ύψους 70 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αναπτύξει ένα ακόμα στην ίδια περιοχή (και τέταρτο συνολικά) από το 2023 και μετά.

Το συγκεκριμένο μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει επένδυση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Ηδη υφίσταται συμφωνία με την Amazon Web Services (AWS), η οποία θα συνεισφέρει το 50% του κόστους, καθώς θα χρησιμοποιεί το 50% της δυναμικότητας του νέου data center. Για να γίνει αντιληπτό το ύψος των επενδύσεων, αρκεί να υπολογιστεί ότι το εν λόγω κέντρο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Η κινητικότητα αυτή έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αλλά και διεθνών επενδυτικών funds. Η απόκτηση ενός κέντρου δεδομένων με δεδομένο ενοικιαστή/χρήστη υπόσχεται σημαντικές αποδόσεις, γεγονός που δεν αφήνει «ασυγκίνητες» τις εταιρείες ακινήτων, οι οποίες αναζητούν συνεχώς επενδυτικές ευκαιρίες και τρόπους διαφοροποίησης του επενδυτικού προφίλ του χαρτοφυλακίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται και η απαιτούμενη διασπορά του ρίσκου.

Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, όπως η Prodea Investments και η Noval Property, έχουν διατυπώσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να τοποθετηθούν στον τομέα των data centers. Αντίστοιχα, το επενδυτικό fund Dromeus Capital έχει εξασφαλίσει κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά, με τον τομέα των data centers να αποτελεί βασική στόχευση, μαζί με τα ακίνητα logistics.

Πηγή- Αναδημοσίευση: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

«Το πρώτο πράγμα, που θέλω να πω, είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει πλέον επιστρέψει. Όπως γνωρίζετε, διήλθαμε μία επώδυνη οικονομική κρίση προ...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έργα που στοχεύουν στην πλήρη αναβάθμιση του ιστορικού Κήπου της πόλης, συνολικής έκτασης 154 στρεμμάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αθηναίων. Ο συνολικός...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στους δήμους ή και σε ιδιωτικούς φορείς, τους οποίους αυτοί θα ορίσουν θα μπορεί να ανατίθεται για διάστημα έως και 50 ετών η επισκευή,...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια καινοτόμο ερευνητική πρόταση καταθέτουν για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο δήμος Πύργου και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook