Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ- ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Η νέα φιλοσοφία και στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Νέα φιλοσοφία και στρατηγική διέπει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανεβάζοντας ταχύτητες σε διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και εκκινώντας νέους, με στόχο το 2022 να φέρει έσοδα της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Ποδαρικό με Αττική Οδό, λιμάνια και ΛΑΡΚΟ

Στους στόχους του νέου έτους, στο πως διαμορφώνονται οι συνθήκες για το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και στην πρόκληση της νέας δραστηριότητας ωρίμασης έργων στρατηγικής σημασίας, αναφέρθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου, κ. Δημήτρης Πολίτης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

«Αλλάζουμε φιλοσοφία στον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θέλουμε να δημιουργείται αξία για όλους. Το τίμημα είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε μεγάλες επενδύσεις για τα έργα μας, την ίδια στιγμή είναι εξίσου σημαντικό να προχωρά η αξιοποίηση και να ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί. Έτσι απελευθερώνονται δυνάμεις, απελευθερώνονται κεφάλαια και υλοποιούνται οι επενδύσεις που αναβαθμίζουν και αναπτύσσουν τα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε ο κ. Πολίτης χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε επίσης, ότι το Ταμείο δίνει την ίδια προσοχή και έμφαση τόσο στα μεγάλα έργα όσο και σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν τοπικό ενδιαφέρον και μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρό αποτύπωμα στις περιοχές όπου βρίσκονται, ανοίγοντας τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους άλλους εμπλεκόμενους (stakeholders). Παράλληλα, αναπτύσσεται και η νέα δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμαση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, με το Ταμείο να λειτουργεί ως επιταχυντής των έργων, με τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) που του έχουν ανατεθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντατικοί ρυθμοί

Το ΤΑΙΠΕΔ τους τελευταίους πέντε μήνες έχει επιταχύνει και εντατικοποιήσει του πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων και έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, με την ολοκλήρωση έργων όπως το Ελληνικό, η Εγνατία Οδός, το ακίνητο στις Γούρνες, ενώ έχει εκκινήσει διαγωνισμούς για τη μαρίνα Πύλου και το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.

Την Πέμπτη έγινε το οικονομικό κλείσιμο του ακινήτου στο Βόρειο Αφάντου Ρόδου με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 26,9 εκατ. ευρώ πλέον τόκων και υπεγράφη η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών με τα ΕΛΠΕ και την Italgas. Για τις 21 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction) για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για το οποίο υπάρχουν 9 ενδιαφερόμενοι.

Τα έργα του 2022

Το πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ εστιάζει στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, την έναρξη του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού- ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους θα προτεραιοποιηθεί η αξιοποίηση ακινήτων και ιαματικών πηγών ανά την Ελλάδα και η ανάδειξη του δικτύου μαρινών του Ταμείου- έχει 20 υπό τη διαχείρισή του- αρχής γενομένης με τη δημιουργία μαρίνας mega-yacht στην Κέρκυρα.

Τα έργα του PPF

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), που έχει αναπτυχθεί στο Ταμείο για να επιταχύνει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ κτλ., επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση, ώστε να μη χάνει ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Στα 19 έργα που ήδη έχουν ανατεθεί στη Μονάδα από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας περιλαμβάνονται νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δρυμοί, «που έχουν να κάνουν με ποιότητα ζωής των πολιτών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα προχωρήσει ο καθαρισμός 35 μεγάλων εθνικών δρυμών, η συντήρηση ΟΑΚΑ, την οποία ο κ. Σταμπουλίδης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση, καθώς δεν είχε συντηρηθεί το Ολυμπιακό Στάδιο. Ένα ακόμη έργο είναι η μεγάλη ωρίμαση τον ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο της Αθηναϊκής Ριβιέρα και η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας.

Σε ο,τι αφορά στην υγεία, το PPF θα επιταχύνει τα έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης οκτώ νοσοκομείων και έπονται και έργα σε 72 Κέντρα Υγείας. Το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία προβλέπει την αναβάθμιση συνολικά 150 Κέντρων Υγείας.

«Το ΤΑΙΠΕΔ επιταχύνει το χρόνο ωρίμασης ενός έργου. Έχει σημασία και η αγορά να ανταποκριθεί», ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης.

Πηγή- Αναδημοσίευση: moved.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την ανακύκλωση. Η κυκλική οικονομία αφορά πολλά περισσότερα. Ήρθε για να αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε. Τι είναι...

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα είναι πλέον μια πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με το πώς ήταν πριν από 10 χρόνια, την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τη νέα πρωτοποριακή πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά», η οποία απαγορεύει τη διάνοιξη νέων δρόμων και τις παρεμβάσεις που μεταβάλλουν...

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers) τοποθετείται πλέον η...

Το σχόλιο της ημέρας

Παρενέργειες

No posts yet.

Βρείτε μας στο Facebook