Βασική επιδίωξη της Κύπρου είναι η ολοκλήρωση, περί τα τέλη του 2022, του έργου ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών και της διαδικασίας προμήθειας φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της Κύπρου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, δήλωσε χθες η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.
Σε χαιρετισμό της, κατά την παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2020, η Υπουργός Ενέργειας, χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΑΗΚ προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με τη ΔΕΦΑ και κατέβαλε €43 εκατομμύρια για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 30%.
Όπως σημείωσε, η Κύπρος έχει πετύχει από το 2018 τον εθνικό στόχο για χρήση ΑΠΕ 13% το 2020, ενώ σημείωσε πως «ήδη εργαζόμαστε για τον καθορισμό πολύ πιο φιλόδοξων στόχων, που θα μας επιτρέψουν είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2050».
«Είναι ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «αναγκαίο η ΑΗΚ να υλοποιήσει άμεσα τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου, ώστε να αρθούν τα τεχνικά εμπόδια που σχετίζονται με την περαιτέρω διείσδυση της διεσπαρμένης ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Είπε ακόμα ότι η Αρχή συμβάλλει ουσιαστικά και στην υλοποίηση και σύνδεση των έργων ΑΠΕ, που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο των δύο τελευταίων Σχεδίων Στήριξης, που έτρεξε το Υπουργείο και τα οποία θα ενταχθούν στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το 2020 τέθηκαν σε λειτουργία 49 MW φωτοβολταϊκών πάρκων και προσδοκία μας είναι ότι θα μπορέσουμε να έχουμε σύνδεση του συνόλου των έργων στο δίκτυο εντός του 2022.
Σε σχέση με το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία της ΑΗΚ με το Υπουργείο Παιδείας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων net-metering, σε όλα τα σχολικά κτήρια, η Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι κατά το 2020 η ΑΗΚ ολοκλήρωσε όλες τις προκαταρκτικές εργασίες, ενώ κατά το τρέχον έτος έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πρώτων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολικά κτήρια.
Επίσης, ανέφερε ότι «ιδιαίτερα αυξημένο» είναι και το ενδιαφέρον των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για σκοπούς ίδιο-κατανάλωσης, για να συμπληρώσει ότι το 2020 αυξήθηκε κατά 34% ο αριθμός των φωτοβολταϊκών συστημάτων net-metering που έχουν εγκατασταθεί, σε σχέση με το 2019.
Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των συστημάτων που λειτουργεί η ΑΗΚ, χαιρέτισε την επίσπευση της εγκατάστασης 400.000 έξυπνων μετρητών μέχρι το έτος 2025, την εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης και διαχείρισης της ενέργειας στο σύστημα διανομής (SCADA) μέχρι το έτος 2023, με συνεχείς ενέργειες για αυτοματοποίηση του υφιστάμενου εξοπλισμού διανομής, αλλά και την πλήρη λειτουργία του έργου διαχείρισης των μετρητικών δεδομένων (MDMS), μεγάλο μέρος του οποίου ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην 1ης φάση του συστήματος τηλεμέτρησης και διαχείρισης της ενέργειας στο σύστημα διανομής, σημειώνοντας ότι μέσα στο 2020 η ΑΗΚ προχώρησε στην εγκατάσταση 250 τηλεχειριζόμενων σημείων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 350.
Αναφέρθηκε ακόμα στην επιτυχή ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής στο σύστημα μεταφοράς, όπως η γραμμή «Βασιλικός-Μονή» και ο νέος Υποσταθμός στη Μονή, καθώς και η αναβάθμιση πολλών άλλων Υποσταθμών μεταφοράς, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση επιπλέον παραγωγικού δυναμικού από ΑΠΕ.
kathimerini
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων