Έχει καταστεί σαφές ότι η αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τη πράσινη μετάβαση. Το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο ενισχύει ιδιαιτέρως το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ταυτόχρονα, τη φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη. Η απολιγνιτοποίηση, όντας ένας φιλόδοξος παγκοσμίως, προχωράει και στην Ελλάδα. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει (ή δεν θα έχει) το ίδιο κόστος σε σχέση με χώρες του εξωτερικού.
Με αφορμή τις εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα (άμεση έναρξη με αφετηρία τη Λαμία), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Λαμία, θα προσφέρει αναπτυξιακή πνοή σε όλη την Περιφέρεια και σημαντικά οφέλη στους πολίτες. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσβασή τους σε αυτό το φθηνότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο».
Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Δρ Μάριος Τσάκας, δήλωσε ότι:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και να βάλουμε στις ράγες της υλοποίησης τα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προσωπικά, είμαι διπλά χαρούμενος, μιας και τα έργα αυτά έχουν ως αφετηρία τη Φθιώτιδα, τον τόπο καταγωγής μου. Η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Λαμία θα προσφέρει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της πόλης μια ασφαλή, φθηνή και καθαρή μορφή ενέργειας. Πρόκειται για μια επένδυση με βαρύνουσα σημασία, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την πολύτιμη συμβολή του στην υλοποίηση του έργου μας, καθώς και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό».
Εσχάτως μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΔΑ προχωράει άμεσα σε μια σημαντική ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη χώρα και συγκεκριμένα, σε 34 πόλεις της Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, δημιουργώντας άμεσα ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, που θα είναι επίσης αναβαθμισμένο αειφορικά, βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών (λχ. άμεση μείωση ενεργειακής φτώχειας, καθαρό φυσικό περιβάλλον και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος εν γένει).
Την ίδια στιγμή, εντάσσεται στο δίκτυο το βιομεθάνιο από βιομάζα (διαχείριση αποβλήτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα) ενώ η προοπτική διανομής υδρογόνου ως μείγμα με το φυσικό αέριο είναι υπό μελέτη και αποτελεί μια βιώσιμη διάσταση. Τελειώνοντας, το βιοαέριο που δύναται να παράγεται από τα οικιακά απόβλητα, πιθανόν να μπορεί να διοχετεύεται και αυτό στο αναβαθμισμένο δίκτυο και να αξιοποιείται για τη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Σε διεθνές επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Αυτό πραγματοποιείται μέσω της κατασκευής του σύγχρονου συστήματος εναλλακτικών ενεργειακών οδεύσεων φυσικού αερίου. Τα ανωτέρω, λειτουργούν σε συμφωνία με την ενεργειακή διπλωματία που ασκείται και που έχει οδηγήσει: στη θεαματική σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με ισχυρά δημοκρατικά κράτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (λχ. Ισραήλ), στην ενεργώ συμμετοχή στα τριμερή- τετραμερή σχήματα συνεργασίας αλλά και στο East Mediterranean Gas Forum.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων