Είναι εύλογο ότι η ενέργεια διαδραματίζει αξιοσημείωτο ρόλο στη πράσινη μετάβαση των κρατών. Στη χώρα μας, το λεγόμενο Market Reform Plan έχει υποβληθεί στη Κομισιόν και είναι αυτό που περιλαμβάνει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές. Η αναβάθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την αειφορία. Παράλληλα, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναμένεται να θέτει ακόμη πιο αυστηρούς στόχους σε σχέση με τη κλιματική πολιτική.
Η ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, έχει οδηγήσει την Ελλάδα να βρίσκεται εντός των κρατών της ΕΕ που θα ολοκληρώσουν άμεσα τα ακόλουθα: την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ, τη δημιουργία του πρώτου κλιματικού νόμου και την άμεση προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων στο τομέα της ενέργειας (βασικοί στόχοι είναι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, η βελτίωση της επάρκειας ισχύος, η ενίσχυση των καταναλωτών και η ενοποίηση των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών με τις ευρωπαϊκές).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Οι κλάδοι που ευθύνονται για τις εκπομπές αέριων ρύπων είναι κλάδοι που ρυθμίζονται από τη ΡΑΕ και για αυτό θα στηρίξουμε την αναβάθμιση της Αρχής. Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των εκπομπών προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρισμού», ότι «το Market Reform Plan πρέπει να υλοποιηθεί για να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του μοντέλου στόχου με έναν τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και δικαιοσύνη» και ότι «Το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται στο μέσον πολύ βαθιών αλλαγών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στο υπάρχον εθνικό σχέδιο για το κλίμα αλλά οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι αποτυπώνονται ακόμη περισσότεροι στο νέο ΕΣΕΚ που θα επικαιροποιηθεί και φιλοδοξούμε να είναι από τα πρώτα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που θα ανακοινωθούν σε επίπεδο Ευρώπης. Εμείς, με απόφαση του πρωθυπουργού, προχωρούμε στην πολύ πιο γρήγορη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και αυτό έχει ως συνέπεια την υποχρεωτική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αλλά και την κατασκευή και την επένδυση σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσουν τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές και θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τη μεταβλητότητα του ηλεκτρικού μας συστήματος».
Αν και η έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτελεί ήδη ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, υπάρχουν εκκρεμότητες όπως: η ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος, η διεύρυνση της συμμετοχής στην αγορά εξισορρόπησης, τα πράσινα διμερή συμβόλαια και τέλος, η ενίσχυση της ρευστότητας της προθεσμιακής αγοράς. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, εμφαίνεται ότι η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα προς τη μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.
Ουσιαστικά, αυτό συμβαίνει διότι ο συγκροτημένος σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης και οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στο τομέα της ενέργειας, της καινοτομίας και της ψηφιακής διακυβέρνησης, αποτελούν τα κλειδιά για την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών που σχετίζονται με το κλίμα και την αειφόρο ανάπτυξη. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ανακατανομή της ισχύος παγκοσμίως. Συνεπώς, ορθώς επιχειρείται ο συνδυασμός των προειρημένων με μια δυναμική εξωτερική πολιτική (τμήμα της οποίας είναι η κλιματική και η ενεργειακή διπλωματία) καθώς έτσι ισχυροποιείται η χώρα μας διεθνώς.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων