Στις 29 Απριλίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson μίλησε στο «WindWorks, Ενίσχυση του ενεργειακού μέλλοντος της Λετονίας »που διοργανώθηκε από την Ένωση Αιολικής Ενέργειας της Λετονίας (LWEA), τη δανική πρεσβεία στη Λετονία και την επιχειρηματική πλατφόρμα τεχνολογίας BiSMART. Η λίστα των ομιλητών, περιλάμβανε επίσης ,τον Πρόεδρο της Λετονίας Egils Levits, την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, τον υπουργό Ενέργειας της Δανίας Dan Jørgensen και τον Υπουργό Οικονομίας της Λετονίας Jānis Vitenbergs.
Το αιολικό δυναμικό στη Λετονία είναι σημαντικό, τόσο για την χερσαία όσο και για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Αλλά η Λετονία υστερεί σε σχέση με τους γείτονες της. Έχει μόνο 66 MW δυναμικότητας και δεν έχει κατασκευάσει νέα αιολικά πάρκα από το 2012. Ένα νέο έργο παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη Vestas. Αυτό το αιολικό πάρκο 59 MW θα διπλασιάσει σχεδόν τη δυναμικότητα της Λετονίας και θα ξεκινήσει να λειτουργεί, μέχρι το τέλος του 2022.
Η επέκταση της αιολικής ενέργειας θα ωφελήσει τη λετονική οικονομία. Κάθε νέα ανεμογεννήτρια παράγει κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια ευρώ οικονομικής δραστηριότητας. Ακόμη, με την κατασκευή αιολικών πάρκων, οι τοπικές κοινότητες μπορούν επίσης να ωφεληθούν.
Ωστόσο, η τρέχουσα κατακερματισμένη προσέγγιση της Λετονίας στην ιδιοκτησία γης καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων. Η κυβέρνηση πρέπει επομένως να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας σε κρατικές εκτάσεις, αποφεύγοντας όμως την αποψίλωση των δασών.
Η κυβέρνηση της Λετονίας θα πρέπει επίσης να εισαγάγει ένα αποτελεσματικό μοντέλο χρηματοδότησης για τη στήριξη των επενδύσεων σε αιολικά πάρκα. Οι δημοπρασίες για συμβόλαια επί της διαφοράς (CfD) θα ήταν μια καλή επιλογή. Τα CfD μειώνουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των αιολικών πάρκων, επειδή οι τράπεζες δανείζουν σε έργα που έχουν σταθερά έσοδα. Και είναι σχετικά φθηνά για τις κυβερνήσεις, επειδή τα αιολικά πάρκα θα πληρώνουν όταν η τιμή αγοράς υπερβαίνει την τιμή δημοπρασίας τους.
Είναι εξαιρετικό το ότι η Λετονία και η Εσθονία σχεδιάζουν να χτίσουν ένα διασυνοριακό υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό η Λετονία να αρχίσει να εφαρμόζει ένα κανονιστικό πλαίσιο για την υποστήριξη της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων από ό, τι τα χερσαία αιολικά πάρκα, οπότε αν η Λετονία θέλει να προβάλει το έργο της πριν από το 2030, πρέπει να αρχίσει δουλειά από τώρα.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων