Το βιοαέριο αποτελεί ένα μείγμα διαφορετικών αερίων που παράγονται από την αποσύνθεση οργανικής ύλης, με την απουσία οξυγόνου. Μπορεί να δημιουργηθεί από ακατέργαστες πρώτες ύλες όπως: τα αγροτικά απόβλητα, η κοπριά, τα αστικά απόβλητα, η φυτική ύλη, τα βοθρολύματα, τα πράσινα απόβλητα ή τα απορρίμματα τροφών. Η ενεργειακή του απελευθέρωση επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.
Πάνω σε αυτή τη λογική, ένα σημαντικό παράδειγμα αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων της βιομηχανίας επεξεργασίας γάλακτος ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΕ, η οποία κατάφερε να διαχειρίζεται αποδοτικά τα απόβλητα που παράγονται από τη τυροκομική της μονάδα. Ειδικότερα, οι εταιρείες TEDRA- BIOTHANE VEOLIA- ΥΔΑΤΩΡ προέβησαν από κοινού στο σχεδιασμό και τη κατασκευή πλήρους μονάδας αναερόβιας χώνευσης με μεμβράνες. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι καθίσταται δυνατή η επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των απόβλητων. Παράλληλα, δημιουργείται διαθεσιμότητα μεγάλων ποσοτήτων βιοαερίου για συμπαραγωγή ενέργειας και επιτυγχάνονται τα ακόλουθα: ημερήσια επεξεργασία αποβλήτων συνολικού όγκου 565 m3, ημερήσια παραγωγή 5.176 Nm3 βιοαερίου και δυνητική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1,28 MW, επιμηκυμένος χρόνος ζωής εξοπλισμού και μέχρι 40% εξοικονόμηση ενέργειας κατά την ανακυκλοφορία του νερού.
Ο διευθυντής του Περιβαλλοντικού Τμήματος του ομίλου TEDRA, Παντελής Γκλιάος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελεί πλέον κυρίαρχο ζήτημα για τη βιωσιμότητα κάθε επένδυσης. Αν δεν υπάρχει επεξεργασία αποβλήτων που να οδηγεί σε πράσινη ανάπτυξη, μαθηματικά κάθε επιχείρηση οδεύει προς το κλείσιμό της» και ότι «Ουσιαστικά, η κυκλική οικονομία βρίσκει εδώ πλήρη εφαρμογή. Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε συνδυασμό με τεράστια οικονομικά οφέλη».
Άλλο σχετικό παράδειγμα αποτελεί η φάρμα στο Κολχικό του Λαγκαδά, τα απόβλητα της οποίας συλλέγονται και παράγουν βιοαέριο, τροφοδοτώντας ενεργειακά 3 νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, η εταιρία «Βιοαέριο Λαγκαδά» λιπαίνει με τα υπολείμματα της παραγωγής βιοαερίου τα κτήματα των αγροτών της περιοχής. Επίσης, το ευρωπαϊκό έργο BIO-ECOnomy Research Driven Innovation έχει ως κεντρικό σκοπό τη χρήση της βιομάζας από γεωργικά, αλιευτικά, δασικά, ή οικιακά απόβλητα και κατάλοιπα, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Συστήματος Καινοτομίας που θα στηρίζεται στο τομέα της βιο-οικονομίας στη περιοχή Αδριατικής- Ιονίου. Γενικότερα, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα αποτελεσματικά. Επομένως, πρόκειται συνολική προσέγγιση των προβλημάτων, με δράσεις που δομούνται πάνω σε πυλώνες: στην υποστήριξη μοντέλων βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, στη παραγωγή προϊόντων με στόχο την αποτελεσματική χρήση των πόρων, μέσω της επισκευασιμότητας, της ανθεκτικότητας και στην επαναχρησιμοποιήσιμη φύση των προϊόντων.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2021- 2030 επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις για τη πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων στην Ελλάδα.[3] Ως προς τις στρατηγικές επενδύσεις, παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου μέσα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο ανατέθηκε στην θυγατρική ΗΛΕΚΤΩΡ (του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Με τη λειτουργία της νέας μονάδας εξασφαλίζονται: η υποκατάσταση εισαγόμενων συμβατικών καυσίμων με εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο περιορισμός της εξάρτησης του κόστους ενέργειας από τις διεθνείς διακυμάνσεις στη τιμή των καυσίμων και η αποφυγή δαπανών σε υποδομές για την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (καθώς η παραγωγή πραγματοποιείται τοπικά). Επιπροσθέτως, η θυγατρική «Επίλεκτος Ενεργειακή» θα ενισχύσει τις δραστηριότητές της μέσω των νέων επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και συγκεκριμένα, στο βιοαέριο και στα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων