Με γρήγορους ρυθμούς και παράλληλα βήματα σε πολλά μέτωπα εξελίσσεται η «πράσινη» στροφή του Ομίλου ΔΕΗ, καθώς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διευρύνει με ταχείς ρυθμούς το χαρτοφυλάκιο των ώριμων τεχνολογιών ΑΠΕ και παράλληλα ενεργοποιεί και νέες, όπως η γεωθερμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η ΔΕΗΑΝ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, ισχύος 80 ΜW. Την ίδια στιγμή, πραγματοποιεί και το πρώτο σημαντικό βήμα για να βάλει «στην πρίζα» τη γεωθερμία, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η συμφωνία που θα επισφραγίσει τη συνεργασία της με την ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), με πεδίο την έρευνα και εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού σε 4 περιοχές: νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου, Λέσβου και χερσονήσου Μεθάνων.
Η ΔΕΗΑΝ αναζήτησε στρατηγικό εταίρο για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού των συγκεκριμένων περιοχών μέσω διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο «υψηλότερος προσφέρων» αναδείχθηκε το περασμένο καλοκαίρι η ΗΛΕΚΤΩΡ. Η συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών θα υλοποιηθεί μέσω της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού της ΔΕΗΑΝ «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ», της οποίας η ΗΛΕΚΤΩΡ θα αποκτήσει ποσοστό 51%.
Στόχος της «Γεωθερμικός Στόχος» είναι η ανάπτυξη, σε ορίζοντα πενταετίας, γεωθερμικών σταθμών ισχύος 5 MW σε κάθε μια από τις τέσσερις περιοχές, εφόσον βέβαια εντοπιστεί το κατάλληλο δυναμικό. Ο προϋπολογισμός των ερευνών ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και το κόστος εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής σε 50 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η γεωθερμία ανήκει στις μορφές ΑΠΕ που επιτρέπουν την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων βάσης, καθώς έχει συνεχή σταθερή παραγωγή όλο το 24ωρο, ανεπηρέαστη από τις καιρικές συνθήκες.
Νέος Κανονισμός Γεωθερμικών Εργασιών
Η επικείμενη ενεργοποίηση της σύμπραξης ΔΕΗΑΝ -ΗΛΕΚΤΩΡ για την γεωθερμία συμπίπτει και με την έγκριση του νέου Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών, ο οποίος πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα. Επιδίωξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να επανεκκινήσει την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, της πιο παραμελημένης ΑΠΕ στην Ελλάδα, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με την τήρηση των πιο αυστηρών προτύπων ασφαλείας. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ 100 ΜW από γεωθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030.
Διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά και αιολικά
Όσον αφορά στις «συμβατικές» τεχνολογίες ΑΠΕ, αναμένεται η προκήρυξη νέων διαγωνισμών για έργα ισχύος 80 MW τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 65 ΜW που θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η έκταση εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης Φ/Β Σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Δυτικής Μακεδονίας και στον νέο φωτοβολταϊκό σταθμό θα εγκατασταθούν πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος, η εταιρεία θέλει να έχει παρουσία και στις πέντε τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, βιομάζα). Την ίδια στιγμή, έχει δρομολογήσει την είσοδό της στον κλάδο των πλωτών φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης με κατάθεση σχετικών αιτήσεων στη ΡΑΕ, ενώ επιδεικνύει ισχυρό ενδιαφέρον και για τα offshore αιολικά.
ΠΗΓΗ: moneyreview
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων