Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Ελλάκτωρ: Υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές η ΑΜΚ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ΑΜΚ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σημειώνοντας υπερκάλυψη 2,2 φορές του ποσού των 120,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της Ελλάκτωρ πρόκειται για την πρώτη αύξηση κεφαλαίου με 100% ιδιωτικά κεφάλαια.

Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και της Ελληνικής οικονομίας, και φυσικά στο στρατηγικό σχεδιασμό της νέας Διοίκησης του Ομίλου που στόχο έχει να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους.

Χθες οι βασικοί μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.κ. Καϋμενάκης και Μπάκος αύξησαν το ποσοστό τους από το 25,8% στο 28,62% αγοράζοντας το 75% των δικαιωμάτων που ήταν στην ελεύθερη αγορά. Επιπλέον έχουν ζητήσει 10 εκατομμύρια μετοχές από τα αδιάθετα.

Όσον αφορά τους Ολλανδούς της Reggeborgh το ποσοστό τους αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να φτάσει το 33%, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να διαθέσει τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους δύο εφοπλιστές να αγοράσουν δικαιώματα από την αγορά, περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των αδιάθετων μετοχών που θα προκύψουν, κάτι που μένει να φανεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι χτες έληξε το δικαίωμα στην ΑΜΚ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα κεφάλαια της οποίας αναμένεται να κατευθυνθούν στον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου αλλά και σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Η ΑΜΚ Θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της, με αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές, ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ εκάστης και τιμής διάθεσης 0,90 ευρώ.

Τα κεφάλαια της αύξησης θα διατεθούν ως εξής: ποσό περίπου 98,6 εκατ. για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης και ποσό περίπου 20,3 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

Όσον αφορά στην αύξηση της Άκτωρ, το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 98,6 εκατ., θα διατεθεί κατά σειρά προτεραιότητας ως εξής:

Ποσό 50 εκατ. για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. (“Bridge Financing”), το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για την κάλυψη βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ή και εξόδων δραστηριοτήτων του εξωτερικού.

Από το ποσό των 50 εκατ. μέχρι και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ τα 31,8 εκατ., τα οποία κατανέμονται 10,4 εκατ. προς διεθνή έργα φωτοβολταικών πάρκων (τα κύρια κονδύλια είναι 5,1 εκατ. Αυστραλία, 2,4 εκατ. Αγγλία και 2,4 εκατ. Βραζιλία) και 21,4 εκατ. προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

Το υπολειπόμενο ποσό 48,6 εκατ. σε συνδυασμό με τα 18,2 εκατ. που παραμένουν αχρησιμοποίητα από το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο θα διατεθούν:

Τo ποσό 34,0 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδο της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (BIOSAR AUSTRALIA PTY LTD, BIOSAR ENERGY (UK) LTD και BIOSAR BRAZIL – ENERGIA RENOVAVEL LTDA) από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού (21 εκατ. Αυστραλία, 5 εκατ. Αγγλία και 8 εκατ. Βραζιλία), και τo ποσό 32,8 εκατ. για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

Τα επόμενα βήματα 

Μετά την επιτυχή όπως όλα δείχνουν κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σειρά φαίνεται να παίρνει το νέο “πράσινο ομόλογο”, το οποίο εξετάζει η διοίκηση της Ελλάκτωρ και το οποίο θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Ελλάκτωρ μέσα στα επόμενα βήματα που εξετάζει είναι η έκδοση ενός νέου “πράσινου ομολόγου”, τα οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί το 2019, και το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 6,4%, επί διοίκησης Αν. Καλλιτσάντση.

Για το εν λόγω ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2024 μπήκαν ως ενέχυρο η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η μητρική Ελλάκτωρ (άρα ουσιαστικά ο Κλάδος των Αιολικών λόγω της απορρόφησης της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και η ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή η διαχείριση απορριμμάτων

Το θέμα του πανάκριβου ομολόγου, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή μέσα στο σχεδιασμό των Ολλανδών της Reggeborgh για την επόμενη ημέρα του Ομίλου.

Στελέχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκτιμά ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει, μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, την έκδοση ενός “πράσινου ομολόγου” με επιτόκιο στα επίπεδα του 3,5% με 4,00%.

 

capital

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το χαρτοφυλάκιο των έργων στο εξωτερικό, καθώς εκδόθηκε αρνητική απόφαση διαιτησίας για το μετρό στο Κατάρ που υποχρεώνει τη θυγατρική ΑΚΤΩΡ να καταβάλει 31,5...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Στους διαγωνισμούς για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού αλλά και του Βόρειου Οδικού Άξονα (ΒΟΑΚ) έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της η Ελλάκτωρ για τους...

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Τη σιγή ασυρμάτου που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες από πλευράς του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh, την ίδια στιγμή που η Greenhill των Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη σηκώνει τους τόνους,...

ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Πυκνώνουν οι διεργασίες γύρω από το FSRU Αλεξανδρούπολης, και, όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το «λάκτισμα» για την εκκίνηση του project των...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 11% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook