Η καθιέρωση του μηχανισμού για την εισφορά άνθρακα στις εισαγωγές της ΕΕ, θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τις επιχειρηματικές συνθήκες για όλες τις εταιρείες που εξάγουν αγαθά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες χωρίς εθνικό σύστημα εμπορίας εκπομπών. Η Τουρκία διερευνά ήδη τις επιλογές της, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει πολύς χρόνος, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει επίσημη νομική πρόταση για το μηχανισμό αυτόν έως τα τέλη Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2023.
Ο φόρος άνθρακα επί των εισαγωγών, θα θεσπιστεί για τα διυλιστήρια πετρελαίου, τις βιομηχανίες γυαλιού, χαρτιού και αλουμινίου, τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και τους βιομηχανικούς κλάδους έντασης ενέργειας όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι χαλυβουργίες, οι βιομηχανίες χημικών και λιπασμάτων.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TUSIAD), ο μηχανισμός που πρόκειται να θεσπίσει η ΕΕ, θα μπορούσε να φέρει επιπλέον κόστος 1,08 δισεκατομμυρίων ευρώ στον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την Clean Energy Wire, η TUSIAD εξέφρασε το ενδιαφέρον, να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με το πρότυπο της ΕΕ και ζήτησε μηχανισμό και χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση αυτής της προσαρμογής.
«Καθώς η τουρκική βιομηχανία, επενδύει ήδη σε πράσινο χάλυβα, δεν νομίζω ότι ο μηχανισμός εισφοράς άνθρακα θα έχει σημαντική επίδραση στις εξαγωγές μας προς την ΕΕ», δήλωσε ο Veysel Yayan, γενικός γραμματέας της Τουρκικής Ένωσης Παραγωγών Χάλυβα (TCUD).
Υποστήριξη σε τρία επίπεδα από την ΕΤΑΑ
Το πρώτο επίπεδο αφορά τη διεξαγωγή μελέτης για τον ακριβή προσδιορισμό των επιπτώσεων του μηχανισμού στην τουρκική οικονομία, προωθώντας πρωτοβουλίες που μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τη συμμετοχή φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην εθνική και διεθνή αγορά άνθρακα.
Σε τραπεζικό επίπεδο, η υποστήριξη συνίσταται στην παροχή βοήθειας στις τουρκικές τράπεζες να αναπτύξουν ολοκληρωμένα προγράμματα παροχής υπηρεσιών σε μια σειρά δραστηριοτήτων στην αγορά άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης και της διεκπεραίωσης έργων, καθώς και στο εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών CO2.
Τέλος, σε επίπεδο έργων, το πρόγραμμα της ΕΤΑΑ παρέχει τεχνική βοήθεια σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης που χρηματοδοτούνται στα πλαίσια του MidSEFF (Mid-size Sustainable Energy Financing Facility).
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων