Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, μέσω της ενεργειακής διπλωματίας και της ανάπτυξης του Νοτίου Διαδρόμου.
Η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί μια χώρα η οποία τροφοδοτείται αποκλειστικά με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω του Trans Balkan Pipeline. Ωστόσο, επιθυμεί και προωθεί την τροφοδοσία της από εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και ενεργειακές οδεύσεις. Η ενεργειακή διπλωματία, δημιουργεί δεσμούς και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των κρατών.
Το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz, μεταφέρεται μέσω του Trans Adriatic Pipeline. Ο TAP, αποτελεί έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής ασφάλειας. Τα εμπλεκόμενα μέρη (ΔΕΣΦΑ και MER Skopje) έχουν προβεί στην υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τη κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και πραγματοποιούνται γρήγορα τα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία στην Ελλάδα και να καταλήγει στο Negotino των Σκοπίων. Η ετήσια ποσότητα μεταφοράς αερίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000.000 Nm3. Το μήκος του ελληνικού τμήματος του αγωγού είναι 57 χιλιόμετρα, μέχρι τη περιοχή των Ευζώνων. Αυτό το σημείο θα αποτελέσει και την αφετηρία του δεύτερου σκέλους του εν λόγω αγωγού, το οποίο θα έχει μήκος 68 χιλιομέτρων.
Γενικότερα, ο Νότιος Διάδρομος αποτελεί μια ενεργειακή διέλευση εξαιρετικής σημασίας, σε σχέση και με την ανάπτυξη των κάθετων αξόνων. Μαζί με τον TAP, στο Νότιο Διάδρομο περιλαμβάνονται επίσης οι αγωγοί SCPX (South Caucasus Pipeline Expansion) και TANAP (Trans-Anatolian Pipeline). Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υποστηρίζει ενθέρμως και την επέκταση της δυναμικότητας του TAP, μέσω της κατασκευής ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες. Η διασύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα (και κυρίως με το υφιστάμενο δίκτυο του αγωγού Trans Adriatic Pipeline) θα δώσει τη δυνατότητα στη Βόρεια Μακεδονία να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Εσχάτως, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών της γείτονος, Blagoj Bochvarski, δήλωσε ότι:
«η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει σοβαρός παίκτης στην αγορά διανομής φυσικού αερίου με τον εφοδιασμό του Κοσόβου και με τον εφοδιασμό του Μαυροβουνίου, μέσω του διασυνδετήριου αγωγού που θα έρχεται από την Ελλάδα». Επιπλέον, στο πρόσφατο παρελθόν και υπό το πλαίσιο της συμφωνίας του δημοσίου με την Makpetrol, ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, είχε δηλώσει ότι: «η συμφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα και για να μπορέσει η χώρα να προμηθεύεται φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Κώστας Σκρέκας, έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας μας. Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για υλοποίηση της ελληνικής εθνικής ενεργειακής στρατηγικής για την ανάπτυξη των διασυνδέσεων, η οποία, μεταξύ άλλων σημαντικών έργων, περιλαμβάνει και την ενεργειακή διασύνδεση της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία[8].
Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιθυμεί να προχωρήσει το έργο διασύνδεσης με την Ελλάδα. Στο τέλος του 2021, αναμένεται να διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού στη γειτονική χώρα. Το επόμενο φθινόπωρο, ο ΔΕΣΦΑ πρόκειται να προχωρήσει στην έρευνα αγοράς για το ελληνικό τμήμα του αγωγού. Ως εκ τούτου, υπάρχει η πολιτική βούληση από τη πλευρά και των δυο χωρών να συνεργαστούν περαιτέρω στον ενεργειακό τομέα και το έργο αυτό αναμένεται να αποτελέσει χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων