Του Bojan Stojkovski
Η Βόρεια Μακεδονία εγκαταλείπει τα σχέδιά της για συμμετοχή στο σχεδιαζόμενο, νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρική πόλη Μπελένε και επικεντρώνεται στη πιθανότητα συμμετοχής στη Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο της Damco Energy, του Ομίλου Κοπελούζου, στην Αλεξανδρούπολη. Ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ESM) της Βόρειας Μακεδονίας, Vasko Kovacevski ανακοίνωσε τα τελευταία σχέδια της χώρας στο ετήσιο Φόρουμ Ενέργειας 2020 που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο Kovacevski τόνισε ότι η επένδυση στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να βελτιώσει τις επιδόσεις της εταιρείας όσον αφορά τη σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ έως 800 MW, όπου η χώρα, μέσω της εταιρείας μας, θα έχει κυριότητα 25 τοις εκατό και έως 200 MW, θα βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της εταιρείας όσον αφορά τη σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». είπε ο Kovacevski.
Πέρυσι, η χώρα ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπελένε, ένα έργο που η Βουλγαρία έχει ανακοινώσει και ακυρώσει επανειλημμένα.
Τα τρέχοντα έργα που υλοποιεί η Βόρεια Μακεδονία μαζί με την Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του Ενεργειακού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, με εγχώριους και ξένους αντιπροσώπους να τονίζουν τη σημασία αυτών των έργων στη δημιουργία ενός πιο διαφοροποιημένου ενεργειακού τομέα.
«Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την ισχυρή της δέσμευση να οικοδομήσει μια διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα και αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτρέπουμε και τις δύο χώρες να κινηθούν γρήγορα για να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια σε αυτήν τη συμφωνία. Η στρατηγική θέση και η σύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα μέσω αγωγού θα ανοίξει ευκαιρίες για μεταφορά φυσικού αερίου στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Σερβία, επιτρέποντας σε αυτές τις αγορές να επωφεληθούν από το φυσικό αέριο χαμηλού κόστους. ” είπε η Kate Byrnes, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα.
Η ιδέα υποστηρίχθηκε επίσης από τον Σύμβουλο του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Francis R. Fannon, τονίζοντας τη σημασία της διεύρυνσης των αγορών ενέργειας.
«Βλέπουμε αυτό να συμβαίνει πολύ ουσιαστικά στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και την επιτάχυνση των ενεργειακών συνεργασιών, όπως ακριβώς και στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας. Αυτό το βλέπουμε επίσης στο πλαίσιο του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων. Έχετε νέα ενεργειακά εφόδια που δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται επίσης από την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων αν θα προχωρήσουν στο επόμενο κεφάλαιο δηλαδή στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού μέλλοντος”, επεσήμανε ο Fannon.
Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων όσον αφορά τον ενεργειακό της τομέα, όπως η σχετικά υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιοχή, σημείωσε ο πρέσβης της ΕΕ David Geer.
«Υπάρχει η ανάγκη ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων φυσικού αερίου με την Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, όπως και το σύστημα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου εντός της χώρας. Πρέπει να δημιουργηθεί μια λειτουργική και αποτελεσματική αγορά φυσικού αερίου, πρέπει να δημιουργηθεί διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλβανία και θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές ενέργειες ώστε μια μέρα να συνδεθούν τα δίκτυα της Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.” σημείωσε ο Geer κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Ενεργειακό Φόρουμ.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων