Αφού διαμαρτυρήθηκαν περιβαλλοντολόγοι και το κρατικό ελεγκτικό ίδρυμα προειδοποίησε το Μαυροβούνιο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης μιας πιθανής διαρροής πετρελαίου, το Υπουργείο Επενδύσεων δήλωσε ότι δεν θα ακυρώσει τη διερευνητική γεώτρηση στην Αδριατική, αλλά ότι το ζήτημα μπορεί και πρέπει να συζητηθεί δημόσια.
Εάν τερματίσει την επερχόμενη διερευνητική γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Μαυροβούνιο θα πρέπει να πληρώσει την ιταλική εταιρεία Eni και τον ρώσο εταίρο της Novatek τουλάχιστον 35 εκατομμύρια έως 40 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε το Υπουργείο Επενδύσεων Κεφαλαίου. Αντιμέτωπο με την αντίθεση των περιβαλλοντολογικών ομάδων, τόνισε ότι τα αποθέματα και οι δυνατότητες εξόρυξης πρέπει να καθοριστούν και ότι μετά από αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση για να ληφθεί απόφαση.
Οι ζημιές στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και το εν λόγω ποσό αναφέρεται στις επενδύσεις των δύο εταιρειών στην πρώτη, τετραετή φάση ερευνών, οπότε θα πρέπει να αυξηθεί με μεταγενέστερες δαπάνες, «επίσης σημαντικά κονδύλια», σύμφωνα με το υπουργείο. Η γεώτρηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα.
Έλλειψη πόρων για τον καθαρισμό της θάλασσας σε περίπτωση διαρροής τοξικών ουσιών
Εκτός από τα αιτήματα των ΜΚΟ για ακύρωση της παραχώρησης για την Αδριατική Θάλασσα, η διαμάχη τροφοδοτήθηκε από το κρατικό όργανο ελέγχου (DRI) που διαπίστωσε ότι το Μαυροβούνιο δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προστασία του περιβάλλοντος σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Μαζί με την πιθανότητα διαρροής πετρελαίου, η προκαταρκτική έκθεση περιλαμβάνει όλα τα πιθανά συμβάντα που θα οδηγούσαν στην απελευθέρωση επικίνδυνων υλικών.
Το DRI ανέφερε, ότι δεν πραγματοποιήθηκαν όλες οι δραστηριότητες που προβλέπονται στο ερευνητικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι αγνοήθηκαν οι συστάσεις και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο προσωρινός επικεφαλής της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του Μαυροβουνίου Marko Adžić δήλωσε στο κρατικό μέσο RTCG ότι το έργο έχει αμελητέες επιπτώσεις και ότι το οικοσύστημα είναι πλήρως προστατευμένο. Ισχυρίστηκε ακόμη, ότι η γεώτρηση και η σεισμική δραστηριότητα δεν έχουν σχέση. Είπε επίσης ότι οι πλατφόρμες πετρελαίου μολύνουν λιγότερο από τα πλοία και σημείωσε ότι τέσσερα πηγάδια είχαν ανοιχθεί με ασφάλεια μέχρι στιγμής.
Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στις εταιρείες θα είναι μικρότερες από το ενδεχόμενο πλήγμα για τον τουρισμό
Την ίδια ημέρα, εκπρόσωποι περιβαλλοντολογικών ομάδων εγκατέλειψαν τη συνάντηση με τον Adžić και τον υπουργό Εξωτερικών Marko Perunović και τους κατηγόρησαν για ακατάλληλη και επιθετική συμπεριφορά.
«Αν γνωρίζουμε ότι το συνολικό εισόδημα από τον τουρισμό πριν από την πανδημία ήταν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, είναι σαφές ότι η ακύρωση της σύμβασης ισοδυναμεί με έσοδα από τουρισμό μόνο λίγων ημερών. Οι πιθανές ζημιές από την εξόρυξη, δεδομένου ότι οι προκαταρτικές έρευνες δεν έγιναν διεξοδικά είναι πολύ μεγαλύτερες μακροπρόθεσμα.», δήλωσαν οι περιβαλλοντολόγοι, Naša akcija και Eko korijen.
Η ακτιβίστρια Ζενέπα Λίκα από την παραθαλάσσια πόλη Ουλτσίνγκ στα νότια της χώρας είπε ότι το έργο δεν είναι διαφανές και ότι ο τοπικός πληθυσμός δεν είχε την ευκαιρία να μάθει τις λεπτομέρειες. «Δεν υπάρχει όραμα. Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη παραμένουν πιο σημαντικά για μας από την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας ». Επίσης τόνισε ότι ο τουρισμός δεν είναι συμβατός με την εξερεύνηση πετρελαίου.
Όλες οι πλατφόρμες πετρελαίου στην Αδριατική εγκαταστάθηκαν τη δεκαετία του 1970, όταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση δεν ήταν ανεπτυγμένη.
Ο εξερευνητικός χώρος γεώτρησης απέχει 26 χιλιόμετρα από την ακτή. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως και μισό χρόνο. Η 30ετής συμφωνία παραχώρησης υπογράφηκε το 2016.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων