Τη στήριξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία των μνημείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική κρίση, ζήτησε από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά τη διήμερη Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Ο Σλοβένος Προεδρεύων του Άτυπου Συμβουλίου, Andrej Vizlak, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Έλληνα Υφυπουργού στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, εν όψει της Ειδικής Συνόδου του Ο.Η.Ε. για το κλίμα (COP26), που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την UNESCO και διεθνείς οργανισμούς και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην COP 25 το 2019 στη Νέα Υόρκη.
Τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν κατά το Άτυπο Συμβούλιο ήταν το Νομοθετικό Πακέτο “Fit for 55” για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίου κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030 εντός Ε.Ε., οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα ενόψει της COP26, το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα και η πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τους άγριους επικονιαστές.
Η πρώτη ημέρα της Συνόδου ξεκίνησε με τη συζήτηση για το Νομοθετικό Πακέτο “Fit for 55” με τον Έλληνα Υφυπουργό να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα, με την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αμυράς, εξέφρασε επιμέρους επιφυλάξεις για κάποιες πτυχές του Ευρωπαϊκού πακέτου μέτρων, με κυρίαρχη την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (Σ.Ε.Δ.Ε.) στη ναυτιλία, τον κατασκευαστικό κλάδο και τις οδικές μεταφορές.
Αναφορικά με το κλίμα και την επερχόμενη COP26, ο Έλληνας Υφυπουργός επιβεβαίωσε τη στρατηγική δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Άτυπης Συνόδου, με την παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevicius, επικεντρώθηκε στην προετοιμασία του νέου στρατηγικού πλαισίου βιοποικιλότητας και την ανάσχεση της συνεχιζόμενης απώλειας της. «Η ενίσχυση της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων, η μείωση του χάσματος μεταξύ των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών πόρων και των μέσων που απαιτούνται για τους στόχους του 2050, η αναβάθμιση της συνεισφοράς της φύσης στους ανθρώπους και ο δίκαιος διαμοιρασμός, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την Ευρώπη» δήλωσε σχετικά ο κ. Αμυράς.
Τέλος, ο Έλληνας Υφυπουργός παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συγκεκριμένες ποικιλίες δένδρων, οι οποίες ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των άγριων επικονιαστών και κατά προέκταση την επισιτιστική ασφάλεια.
Στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων