Η ελληνική κυβέρνηση, επιδοτεί με 20.000 ευρώ κάθε ιδιοκτήτη ταξί ώστε να αντικαταστήσει το παλαιό του όχημα με νέο- πλήρως ηλεκτρικό (συνυπολογίζονται δε και τα 2.500 ευρώ από την απόσυρση, άρα πρόκειται για ένα ποσό που φτάνει τα 22.500 ευρώ στο σύνολο). Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια και έχουν ήδη κατανεμηθεί επακριβώς 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα πρώτα 2.000 ταξί.
Γενικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε έναν αγώνα δρόμου να ξεκινήσουν/υλοποιηθούν τα μεγάλα δημόσια έργα που αφορούν τα ΜΜΜ σταθερής τροχιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προκαλούν άμεσες αλλαγές στη καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύοντας έτσι τη πράσινη μετάβαση της χώρας. Εσχάτως, ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών στο μετρό Θεσσαλονίκης, αφού ξεπεράστηκαν οι χρονίζουσες δυσκολίες που δυσχεραίναν τη περάτωση του εμβληματικού αυτού έργου. Την ίδια στιγμή, υπάρχει πρόοδος στην ωρίμανση των σιδηροδρομικών έργων νέας γενιάς που στοχεύουν στη διασύνδεση των λιμένων της χώρας μας με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ σημειώνεται ότι η γραμμή 4 του μετρό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο των επόμενων ετών που συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Οι έξυπνες υποδομές αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην όλη προσπάθεια.
Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος μετακίνησης πολιτών αλλά και εμπορευμάτων γιατί δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον ρυπογόνα μέσα. Εκτός από τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικών οχημάτων αλλά και των ταξί με ηλεκτρικά, τα νέα ΜΜΜ θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη καθαρή ενέργεια. Ως εκ τούτου, με τα κίνητρα που δίνονται αντιμετωπίζονται συνδυαστικά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει ένα μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα για τη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να το διαχειριστεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Δυστυχώς, πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακή ποιότητα του αέρα στην Αθήνα αλλά και για τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2).
Μεταξύ άλλων, το αρμόδιο υπουργείο υπογράμμισε ότι: «Το πρόβλημα των υπερβάσεων της μέσης ετήσιας οριακής τιμής διοξειδίου του αζώτου στον οικισμό της Αθήνας είναι διαχρονικό», ότι «από το 2000, όταν ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις, παρουσιάζονται σταθερά υψηλές τιμές οξειδίων του αζώτου μόνο στους σταθμούς παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που χαρακτηρίζονται ως κυκλοφορίας οχημάτων» και ότι «η χώρα μας έχει εφαρμόσει πλειάδα μέτρων προκειμένου να επιτύχει μείωση των υπερβάσεων διοξειδίου του αζώτου που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κυκλοφορία των οχημάτων».
Οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι της Ελλάδας βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εν γένει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα προωθείται ένα εντελώς διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο στην ΕΕ και ότι η χώρα μας ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα στο τομέα της αειφορίας. Η Ελλάδα, πραγματοποιεί σημαντικά βήματα και αυτό αποτελεί αποτέλεσμα της ισχυρής πολιτικής βούλησης που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση.
Πράγματι, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη κρίση μετά τη πανδημία. Όμως, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που το περιβάλλον και οι πολιτικές που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και όχι κάτι που απλώς πρέπει να γίνει στο μέλλον για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων