Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να θέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις προτάσεις που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, για αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές από το ράλι των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.
Οι προτάσεις αυτές ωστόσο προκαλούν αναβρασμό στην αγορά, η οποία και αναμένεται να εκδηλώσει την κάθετη διαφωνία της και επίσημα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ως γνωστόν η ΡΑΕ έχει καταθέσει 3 βασικές προτάσεις για τα τιμολόγια, που είναι:
Κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς.
Επιβολή πλαφόν 30% στην αναπροσαρμογή της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος.
Κατάργηση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης των πελατών
Έλεγχος ανά τρεις μήνες στις τιμές των προμηθευτών ρεύματος.
Ωστόσο, πηγές της αγοράς θεωρούν ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση των συγκεκριμένων προτάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα περιοριστεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών και να οδηγηθούμε σε “ομογενοποίηση” των προγραμμάτων που θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.
Οι εταιρείες εμφανίζονται να διαφωνούν κάθετα με τις προτάσεις της ΡΑΕ θεωρώντας ότι αυτές δε συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οδηγούν την αγορά σε λογικές διατίμησης και θα έχουν ως αποτέλεσμα τα τιμολόγια να καταλήξουν να είναι ακριβότερα για τον καταναλωτή.
Παράλληλα η τυποποίηση των λογαριασμών θα οδηγήσει σε περιορισμό των περιθωρίων ευελιξίας από την πλευρά των εταιρειών για χαμηλότερες τιμές. Επιπρόσθετα σε περίπτωση που καταργηθεί το πάγιο, το κόστος αυτό θα ενσωματωθεί στην τιμή κιλοβατώρας, επισημαίνουν πηγές της αγοράς.
Ως προς την πρόταση για επιβολή πλαφόν, οι προμηθευτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα εργαλεία αντιστάθμισης του κόστους με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε δυσμενή θέση, κυρίως οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου, με σοβαρές επιπτώσεις για τον ανταγωνισμό.
Πάντως σύμφωνα με εκτίμηση που διατυπώνεται από εταιρείες προμήθειας, το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μέτρο που θα μπορούσε να συζητηθεί και να αποτελέσει δυνητικά λύση. Ωστόσο, οι υπόλοιπες προτάσεις, δεν είναι σαφές πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το ράλι των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.
Για παράδειγμα, ενδεχόμενη κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης πελατών, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να παύσουν οι προσφορές με μειωμένες τιμές που συνοδεύονται από συμβόλαια συγκεκριμένης διάρκειας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Ρυθμιστής, επιστρατεύει ακόμη και την απειλή της επιβολής προστίμων σε προμηθευτές ρεύματος, για καταχρηστικούς όρους που έχουν εντοπιστεί μετά από ελέγχους σε συμβόλαια προμήθειας στην αγορά.
Οι καταχρηστικοί αυτοί όροι αφορούν είτε σε αλλαγές στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής είτε σε αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή.
capital
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων