Στο πρώτο «κύμα» προτάσεων που παίρνει το δρόμο για την Κομισιόν, για ένταξη στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου της Ε.Ε, μπήκε το σχέδιο “White Dragon”, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Δυτική Μακεδονία σε πρωτοπόρο στην τεχνολογία του ανανεώσιμου υδρογόνου.
Μάλιστα, το έργο ανακηρύχθηκε ως project του μήνα για τον Ιούλιο από τον οργανισμό «World Hydrogen Leaders» και τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε τελική αξιολόγηση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.
Η ∆ΕΠΑ Εµπορίας ως συντονιστής του έργου, σε συνεργασία µε την Advent Technologies, την Damco Energy (Όµιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, τη Motor Oil, τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που συμμετέχουν στο έργο, θα πρέπει να αποστείλουν προς την ΕΕ μέσα στο επόμενο διάστημα αναλυτικά οικονομοτεχνικά στοιχεία του έργου. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ, για όλα τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα κριθεί τόσο από την ωριμότητα του έργου, όσο από τη διασυνοριακότητά του, ενώ αναμένεται να καλύψει το ρίσκο που δημιουργεί ο καινοτόμος χαρακτήρας των νέων αυτών τεχνολογιών.
Το σχέδιο καλύπτει σχεδόν όλους τους τοµείς του οικοσυστήµατος υδρογόνου, όπως είναι η παραγωγή, αποθήκευση και µεταφορά του υδρογόνου, η χρήση της παραγόµενης θερµότητας για τις τηλεθερµάνσεις της περιοχής και έρχεται να καλύψει το κενό το οποίο θα δηµιουργήσει η απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, οι πρώτες επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ολοκληρώνονται προς το τέλος του 2028. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 18.000 άµεσες και 29.500 έµµεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή της ∆υτικής Μακεδονίας, µέσω της δηµιουργίας ενός ολοκληρωµένου πράσινου «κόµβου» υδρογόνου.
Το “White Dragon” περιλαµβάνει µία µονάδα παραγωγής ανανεώσιµου υδρογόνου συνολικής ισχύος ηλεκτρολυτών 5 GW. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, οι ηλεκτρολύτες θα παράγουν περισσότερους από 250.000 τόνους/έτος ανανεώσιµου υδρογόνου. Σχεδόν ολόκληρος ο όγκος θα εγχυθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου, ενώ µια ποσότητα της τάξης των 58.000 έως 71.000 τόνους/έτος πράσινου υδρογόνου θα χρησιµοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονοµίας υδρογόνου.
Το έργο θα χρησιµοποιήσει ανανεώσιµη ηλεκτρική ενέργεια σε µεγάλη κλίµακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου µέσω ηλεκτρόλυσης. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άµεσα και θα διοχετεύεται στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστηµα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως µία σταθερή µονάδα βάσης συµπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερµότητας.
Η παραγόµενη θερµότητα αρχικά θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί συµπληρωµατικά στα δίκτυα τηλεθερµάνσεων της ∆υτικής Μακεδονίας και µελλοντικά σε άλλες εφαρµογές που απαιτούν θερµότητα ή/και ψύξη όπως οι βιοµηχανίες, ή τα data centers. Επίσης εξετάζεται η χρήση του πλεονάζοντος υδρογόνου σε υδρογονοκίνητα οχήματα και ειδικότερα σε λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών, βαρέα οχήματα και Ι.Χ. Όλες οι τεχνολογίες που εξετάζονται είναι ήδη αναπτυγμένες και όχι σε ερευνητικό στάδιο.
Στους στόχους του White Dragon είναι και η ανάπτυξη, από τις συνεργαζόµενες εταιρείες, ενός ολοκληρωµένου Βιοµηχανικού Ερευνητικού Κέντρου Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κόµβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτοµίας που θα δηµιουργηθεί στη ∆υτική Μακεδονία. Τέλος, θα διερευνηθεί η δυνατότητα µεταφοράς και εξαγωγής υδρογόνου µέσω του ∆ιαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, που ήδη συνδέει την Ελλάδα µε τις ευρωπαϊκές αγορές.
BusinessDaily
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων