Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες εκτίθενται σε επιβλαβή και ενίοτε παράνομα επίπεδα ρύπανσης παρά την πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα τα τελευταία χρόνια, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος(EEA) σε έκθεση τη Δευτέρα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το 2018 περίπου 379.000 πρόωροι θάνατοι συνδέθηκαν με την έκθεση σε σωματίδια, 54.000 σε διοξείδιο του αζώτου (NO2) και 19.000 σε όζον στο επίπεδο του εδάφους.
Τα βαρύτατα αυτά στατιστικά θα μπορούσαν να συγκριθούν ακόμα και με αυτά μιας πανδημίας για την Ευρώπη όπου το σύνολο των θανάτων που συνδέονται με τον COVID-19 αναμένεται να φτάσουν τους 300.000 εντός του έτους. Στο θέμα του μολυσμένου αέρα τα μέτρα αν και σημαντικά, δεν χαρακτηρίζονται από την αίσθηση του κατεπείγοντος που ίσως θα ταίριαζε περισσότερο στον αντίκτυπο που έχει η μόλυνση του αέρα στις ζωές των ευρωπαίων πολιτών.
Η έκθεση της ΕΑΑ ανέφερε ότι η ποιότητα του αέρα της ΕΕ βελτιώθηκε τα 10 χρόνια έως το 2018, καθώς οι πρόωροι θάνατοι που σχετίζονται με σωματίδια και ΝΟ2 ήταν αντίστοιχα 13% και 54% χαμηλότεροι από ό,τι το 2009.
Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ στις αστικές περιοχές εκτίθενται σε επίπεδα ορισμένων ρύπων που υπερβαίνουν τις αυστηρότερες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η έκθεση αναφέρει ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές έχουν συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα με την ‘’πρασινοποίηση’’ των σταθμών παραγωγής ενέργειας και της βιομηχανίας – που εκπέμπουν σωματίδια και NO2. Παράλληλα, πολιτικές όπως οι ζώνες χαμηλών εκπομπών στις πόλεις, που αφορούσαν τις οδικές μεταφορές, τη μεγαλύτερη πηγή NO2 έχουν βοηθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.
Ο γεωργικός τομέας, ο οποίος εκπέμπει αμμωνία από λιπάσματα και κοπριά, είναι ο πιο αργός στη διαδικασία μείωσης των ρύπων.
Η ΕΕ έχει ήδη κινήσει νομική δίωξη εναντίον 18 χωρών για παραβίαση των νόμων για την ποιότητα του αέρα και τον περασμένο μήνα παρέπεμψε τη Γαλλία στο δικαστήριο για παραβίαση των κανόνων για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η ανάλυση της ΕΕΑ επιβεβαιώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση της Ευρώπης έπεσε κατακόρυφα τον Απρίλιο του 2020, ιδίως στην Ιταλία και την Ισπανία, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων και την μεγάλη μείωση των εκπομπών στις μεταφορές.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων