Μια ολόκληρη γενιά φοιτητών αναρωτιέται τώρα τι να κάνει όταν αποφοιτήσει μετά από ένα έτος δυσπραγίας και απολύσεων σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βλέπουμε σταδιακά τις εταιρείες πετρελαίου στις ΗΠΑ να αναδύονται μετά από μια δύσκολη χρονιά, χωρίς να έχουν εντελώς καταστραφεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους, πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό ήταν το ταχύτερο ποσοστό απώλειας θέσεων εργασίας στην ιστορία του κλάδου. Έτσι, καθώς ένα νέο κύμα φοιτητών συρρέει στην αγορά εργασίας, αντικρύζει τα συντρίμμια του εν λόγω κλάδου.
Το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν στα – 37,63 δολάρια ανά βαρέλι τον Απρίλιο και η ζήτηση παρέμεινε στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Με τους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι, τα διεθνή ταξίδια σταμάτησαν και οι επιχειρήσεις έκλεισαν, υπήρχε σημαντικά λιγότερη ζήτηση για αυτήν την προηγουμένως ζωτική πηγή ενέργειας.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φαινόταν ένα σίγουρο στοίχημα για πολλούς φοιτητές που προσελκύονταν από τη βιομηχανία με υψηλές αποδοχές. Με περίπου 2 εκατομμύρια απασχολούμενους στον τομέα του πετρελαίου στις ΗΠΑ, η εύρεση αξιοπρεπούς εργασίας με καλές αποδοχές αμέσως μετά την απόκτηση του κατάλληλου πτυχίου φαινόταν σαν μια «κλεισμένη» συμφωνία. Πριν από την πανδημία ένας απόφοιτος μηχανικός πετρελαίου λάμβανε ως πρώτο μισθό ακόμη και 101.000 $ ετησίως.
Η εν λόγω κρίση στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, δεν μοιάζει με τις προηγούμενες. Τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας αποτελούν τον ένα παράγοντα για την πρωτοφανή αυτή κρίση που βιώνει η βιομηχανία. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν τα ορυκτά σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για παράδειγμα η θέρμανση, η ηλεκτροπαραγωγή, οι μεταφορές είναι εκείνα τα πεδία δραστηριοτήτων στα οποία κυριαρχούσε το πετρέλαιο.
Παρά την ανάκαμψη του τελευταίου διαστήματος, η οποία είναι προϊόν συμφωνιών και διεθνών συσχετισμών, το πετρέλαιο είναι δύσκολο να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, μπορεί να αναβαθμιστεί προκειμένου να μπορέσει να σταθεί την επόμενη μέρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιούνται πολλές επενδύσεις από την Big Oil σε ψηφιοποίηση, σε ακριβέστερες προβλέψεις, σε βελτίωση της εφοαδιαστικής αλυσίδας και σε βελτιστοποίηση της παραγωγής τόσο από άποψη οικονομικού, όσο και περιβαλλοντικού κόστους.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων