Για τα μέσα Φεβρουαρίου φαίνεται ότι οδεύει η κρίσιμη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ παρά το γεγονός ότι η αρχική προθεσμία ήθελε την υποβολή προτάσεων στις 29 Ιανουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν από τους συμβούλους του διαγωνισμού και αναμένεται να λάβουν ολιγοήμερη παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον εν λόγω διαγωνισμό.
Η παράταση των δύο εβδομάδων περίπου, την οποία η ΔΕΗ φαίνεται ότι θα παραχωρήσει στους ενδιαφερόμενους δεν τροποποιεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα που θέλει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Τουλάχιστον πέντε οι συμμετοχές
Σημειώνεται ότι στην αρχική πρόσκληση των συμβούλων του διαγωνισμού είχαν υποβάλλει προκαταρκτικό ενδιαφέρον συνολικά 19 ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο σε αυτή τη φάση της οριστικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι σύμβουλοι του διαγωνισμού, εκ μέρους της ΔΕΗ, (Goldman Sachs, Eurobank και Grand Thornton) πρόκειται να λάβουν σαφώς λιγότερες προσφορές. Ειδικότερα οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή τουλάχιστον πέντε επενδυτικών σχημάτων, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη διαγωνιστική διαδικασία. Η λίστα των ενδιαφερομένων που είχαν βολιδοσκοπηθεί από τους συμβούλους της ΔΕΗ για την πώληση, περιλαμβάνει γνωστά Aμερικανικά και Eυρωπαϊκά funds που έχουν δραστηριότητα σε ενεργειακές υποδομές και στη διαχείριση δικτύων διανομής σε ευρωπαϊκά εδάφη.
Ταυτόχρονα σημαντική παράμετρος του διαγωνισμού είναι ο αποκλεισμός εταιρειών που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον ΑΔΜΗΕ, κλείνοντας οριστικά την πόρτα στην κινεζική State Grid. Η εταιρεία ανήκει στο Κινεζικό Δημόσιο και αποτελεί πανίσχυρη κρατική εταιρεία που εμφανιζόταν στο παρελθόν να εκδηλώνει ζωηρό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση τoυ Διαχειριστή. Ωστόσο, η ονομαστική αναφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού ότι μέτοχοι ή συνδεδεμένες εταιρείες με τον ΑΔΜΗΕ προκαλούν σύγκρουση συμφερόντων ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους μένει εκτός από την πώληση του στρατηγικού ποσοστού η State Grid. Η εταιρεία έχει δικαίωμα προτίμησης στον επικείμενο διαγωνισμό για την πώληση περαιτέρω ποσοστού στον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κίνηση όμως που αντιμετωπίζεται εχθρικά από την Κομισιόν και τίθεται σε ευρωπαϊκούς περιορισμούς.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο περιοριστικός όρος δεν έχει μπει τυχαία στον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ, προεξοφλώντας ότι στο μέλλον μεταξύ των δύο εταιρειών που αναπτύσσουν τα δίκτυα υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης αντίστοιχα θα υπάρξει ανταγωνισμός σε μια σειρά από βοηθητικές υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι τα storage, ακόμη και οι τηλεπικοινωνίες μέσω της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών. Παράλληλα αναφέρουν ότι οι όροι της διακήρυξης του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι στους Κινέζους, με τις ίδιες πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι εκδηλώθηκε σχετική ενόχληση – αντίδραση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που φαίνεται να είναι σε γνώση και κυβερνητικών παραγόντων.
Η διαδικασία
Οι όροι του διαγωνισμού προβλέπου ότι οι εταιρείες που θα προκριθούν στη shortlist του διαγωνισμού, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού, όπου θα υπάρχουν πληροφορίες, υλικό και εκθέσεις για το ΔΕΔΔΗΕ απαραίτητα για τη διενέργεια του due diligence, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Στη συνέχεια, μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών η ΔΕΗ θα εξετάσει τις προσφορές και θα επιλέξει τον προτεινόμενο επενδυτή, με τον οποίο και θα υπογράψει το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) και τη συμφωνία μετόχων. Προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας η εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Στόχος του διαγωνισμού
Η ΔΕΗ επιθυμεί τη διατήρηση αυξημένων δικαιωμάτων στο μάνατζμεντ της εταιρείας παρά την παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η μερική αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζει σημαντικό ενδιαφέρον συνολικά για την αγορά ηλεκτρισμού με δεδομένο ότι συνδέεται μεταξύ άλλων και με την επιτυχή υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του διαχειριστή, που περιλαμβάνει και το μεγάλο project εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων μετρητών» ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ως προς τα οφέλη της ΔΕΗ από τη διαδικασία, τα έσοδα που θα αποκομίσει η εταιρεία εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά και ο προγραμματισμός για την επένδυσή τους έχει ήδη ολοκληρωθεί. Μέρος του τιμήματος που θα καταβληθεί στη ΔΕΗ αναμένεται να κατευθυνθεί στη μείωση του δανεισμού για την απομόχλευση του ισολογισμού της εταιρείας. Το υπόλοιπο μέρος των εσόδων πρόκειται να χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό μεγάλο της ΔΕΗ με προσανατολισμό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.