Καθώς μπαίνουμε στην εποχή του 5G οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ετοιμάζουν τα πρώτα έργα που αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων δικτύων κινητής σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η μεταποίηση.
Στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης πρόκειται να βρεθούν τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής, τα οποία μέσω του πολύ χαμηλού χρόνου απόκρισης (latency) και της μεγάλης χωρητικότητας που προσφέρει το 5G μπορούν να οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών ενός εργοστασίου.
Θεωρητικά οι δυνατότητες των αυτοματοποιημένων εργοστασίων, μπορούν να οδηγήσουν σε μια τελείως διαφορετική εποχή για την βιομηχανική παραγωγή. Από εργοστάσια με ρομπότ τα οποία συνεργάζονται τέλεια μεταξύ τους, έως και αυτόματη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από χιλιάδες αισθητήρες που δημιουργούν αυτό που αποκαλούμε το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT).
Ήδη, μεγάλοι εγχώριοι βιομηχανικοί όμιλοι εξετάζουν με προσοχή τις δυνατότητες που δημιουργούν τα νέα δίκτυα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον ένας διαγωνισμός για την δημιουργία ιδιωτικού δικτύου 5G σε βιομηχανική επιχείρηση εγκατεστημένη στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που σε συνεργασία με εταιρείες πληροφορικής και ρομποτικής θα κληθούν να υλοποιήσουν τις νέες εφαρμογές προχωρούν στην υλοποίηση των πρώτων μεγάλων έργων, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως παραδείγματα προς μίμηση.
Το πρώτο campus network
Μια “πρώτη γεύση” των δυνατοτήτων των ιδιωτικών δικτύων έδωσε πρόσφατα η Cosmote παρουσιάζοντας το πρώτο campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα με υποδομή κινητής τηλεφωνίας. Το έργο εφαρμόστηκε σε συνεργασία με την Ericsson στο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι.
Στο δίκτυο αυτό είναι συνδεδεμένα τα ρομποτικά μηχανήματα της Gizelis Robotics, όσο και της πλατφόρμας καινοτόμων εφαρμογών Industrial IoT (IIoT) και Αugmented Reality (AR) της εταιρείας PTC. Με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και διαδικασιών Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics), συλλέγονται και αξιοποιούνται κρίσιμα δεδομένα που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με τη Cosmote, το μέλλον των campus networks είναι το 5G, καθώς με σχεδόν μηδενική χρονοκαθυστέρηση και πολύ υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ακόμη πιο εξελιγμένων εφαρμογών σε βιομηχανικό περιβάλλον, προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και του συνόλου των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας.
Συνεργατική Ρομποτική
Μόλις χθες, η Wind Ελλάς ανακοίνωσε της συνεργασία της με την την Myrmex Inc. (Material Handling Robotics) για την επόμενη γενιά δικτύων 5G Stand Alone (5GSA) για εφαρμογές ρομποτικής.
Όπως εξηγεί η εταιρεία, η τεχνολογία 5GSA είναι απαραίτητη για την παροχή του υψηλού εύρους ζώνης, της χαμηλής απόκρισης (latency) και της υψηλής αξιοπιστίας, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία σε τομείς της Βιομηχανίας 4.0, τομείς που τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το επόμενο διάστημα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργασίας τα δίκτυα 5GSA δημιουργούν τις δικτυακές υποδομές ώστε να γίνει η μετάβαση από την προηγμένη εφαρμογή ρομποτικής που εφαρμόζεται σήμερα με το υπάρχον δίκτυο κινητής, στην συνεργατική ρομποτική που ονομάζεται Cobots ή αλλιώς Collaborate robots .
Τα Cobots έχουν την δυνατότητα να εκτελούν με ακρίβεια και ταχύτητα απλές αλλά και σύνθετες εργασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και των logistics.
Εφαρμογές ΙοΤ
Η Vodafone δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εφαρμογές ΙοΤ που οδηγούν όχι μόνο σε “έξυπνα” εργοστάσια, αλλά και σε “έξυπνες” πόλεις. Μάλιστα ο όμιλος της Vodafone επέλεξε την Ελλάδα για την δημιουργία ενός από Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, που θα εστιάζει στο Internet of Things και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα η Vodafone Innovus αναλαμβάνει την ανάπτυξη της ΙοΤ λύσης Vodafone Remote healthcare, μίας προηγμένης διασυνδεδεμένης υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό από απόσταση.
Σε ομιλικό επίπεδο η Vodafone έχει ήδη δημιουργήσει 5G ιδιωτικό δίκτυο στη τεχνική βάση της Lufthansa στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, ενώ δημιουργεί και δίκτυο 5G ready στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σε συνεργασία με τη Nokia. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται και για τη χώρα μας.
ΠΗΓΗ: Capital
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων