Γιώργος Στάσσης Το 2030 η ΔΕΗ θα είναι μια μοντέρνα επιχείρηση, leader στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, , μίλησε χθες 22/01 σε εκδήλωση για την «πράσινη ανάκαμψη» που διοργάνωσε το Bloomberg.
Ο κ. Στάσσης παρουσίασε το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης έως το 2023. Ταυτόχρονα ανέδειξε το σχέδιο της εταιρίας για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 1,5 γιγαβάτ, τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75%. Ο ήλιος και ο άνεμος είναι ήδη οι φθηνότερες πηγές ενέργειας. Η πρόκληση είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές.
Στην ίδια εκδήλωση ο Salvatore Bernabei, διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power, ανέφερε ότι πάνω από το 50% της παραγωγής της Enel σήμερα προέρχεται από ΑΠΕ, ποσοστό που το 2030 θα αυξηθεί σε 80%.
Σε μήνυμά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans σημείωσε πως ενώ η προτεραιότητα σήμερα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κλιματική κρίση παραμένει και «δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτήν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Dan Jοrgensen, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας, ανέφερε ότι η Δανία έχει θέσει φιλόδοξο στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030 σε σχέση με το 1990. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου θα είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Υπενθυμίζεται πως το business plan της ΔΕΗ αποσκοπεί σε αύξηση των λειτουργικών κερδών στο 1,1 δισεκ. ευρώ το 2023. Επιπλέον στοχεύει σε συνολικά έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων με τον αναπροσανατολισμό του μείγματος παραγωγής από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές, τις επενδύσεις στα δίκτυα και την παρουσίαση νέων προϊόντων υψηλότερης κερδοφορίας για τις επιχείρησης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το μείγμα παραγωγής, προβλέπεται πενταπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54 % και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62%.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο δραστικός περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής στο διάστημα αυτό θα περιορίσει τις ζημιές της επιχείρησης κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 130 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό του κόστους του φυσικού αερίου και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λοιπών συμβατικών μονάδων. Το 2021 σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα σβήσουν οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς και η 3 της Μεγαλόπολης. Θα ακολουθήσουν το το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ.Δημητρίου και το 2023 οι Αγ.Δημήτριος 5, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4 (συνολικά 3.400 μεγαβάτ).
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων