Τέσσερις χώρες που ανήκουν στην Ενεργειακή Κοινότητα, στα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν την απειλή παρέμβασης, ακόμη και προστίμου. Δεν κατάφεραν να προσαρμόσουν τα επίπεδα εκπομπών SO2, NOx και PM από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτροπαραγωγής στα διεθνή πρότυπα.
Η Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο , τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Εκεί εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με την εφαρμογή των εθνικών τους σχεδίων μείωσης των εκπομπών. Τα εθνικά αυτά σχέδια (NERP) προβλέπουν τη συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία για τα μεγάλα εργοστάσια καύσης. Καθορίζουν δηλαδή τα όρια για το διοξείδιο του θείου, τα οξείδια του αζώτου (NOx) και τα αιωρούμενα σωματίδια. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω όρια αφορούν εγκαταστάσεις ισχύος άνω των 50 MW.
Ο ενεργειακός τομέας είναι καθοριστικός για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Η Ενεργειακή Κοινότητα τόνισε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην περιοχή. Ο ενεργειακός τομέας είναι μία από τις βασικές αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ακόμη ευθύνεται για πολλούς πρόωρους θανάτους.
Οι κυβερνήσεις επιβάλλουν συνολικά όρια εκπομπών με βάση τα NERP σε όλες τις μεγάλες μονάδες καύσης. Μερικοί από τους σταθμούς μπορούν να εξαιρεθούν στην αρχή. Μετά το πέρας της προκαθορισμένης περιόδου, πρέπει όμως να υπαχθούν και αυτοί στο καθεστώς μείωσης των ρύπων.
Μη τήρηση διεθνών υποχρεώσεων
Η ηγεσία της Ενεργειακής Κοινότητας προειδοποίησε νωρίτερα για τις παραβιάσεις των ορίων στα περισσότερα από τα 16 μεγάλα εργοστάσια καύσης στη Σερβία. Τον περασμένο μήνα, το Ινστιτούτο Ανανεώσιμων Πηγών και Περιβάλλοντος (RERI) από το Βελιγράδι μήνυσε την Elektroprivreda Srbije (EPS), την κυρίαρχη κρατική εταιρεία εξόρυξης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη. Η μήνυση αφορούσε την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τις ακραίες εκπομπές SO2 των σταθμών της εταιρίας στο Obrenovac και στο Kostolac .
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και επίσημες ενημερώσεις, δύο μονάδες αποθείωσης που ολοκληρώθηκαν σε σταθμούς στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξακολουθούν να μην λειτουργούν. Δύο ακόμη έργα βρίσκονται υπό κατασκευή στο τμήμα EPS’s TENT στο Obrenovac και στο Kostolac .
Η Αλβανία, επίσης κράτος-μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας, δεν διαθέτει ενεργούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, ο Υπουργός Επενδύσεων Μλάντεν Μπογιάνιτς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια νέα προθεσμία για το κλείσιμο του θερμοηλεκτρικού σταθμού Pljevlja. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εξαντληθεί οι 20.000 ώρες λειτουργίας που του επιτρέπονται μέχρι το τέλος του 2023.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων