Δίκτυο φυσικού αερίου: Ο προϋπολογισμός του έργου
Ανακοινώθηκε από τη ΔΕΔΑ η δημοπράτηση των δικτύων φυσικού αερίου για την Ορεστιάδα βάζοντας το τελευταίο λιθαράκι στο οικοδόμημα των έργων επέκτασης δικτύου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Πρόκειται για το έργο «Επέκταση δικτύου πολυαιθυλενίου, και συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 bar), στην πόλη της Ορεστιάδας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» με αναθέτουσα αρχή τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Δ.Α.).
Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 6,5 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 5,3 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου έχει προγραμματιστεί για 1 Μαρτίου ενώ στις 4 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση των προσφορών για την ανάδειξη του μειοδότη.
Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός 27 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής, ενώ το έργο, όπως και όλες οι επεκτάσεις δικτύου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του περιφερειακού επιχειρησιακού πλάνου (ΠΕΠ) της ομώνυμης Περιφέρειας.
Σημειώνεται πως η ΔΕΔΑ «τρέχει» από τον Σεπτέμβριο του 2020 διαγωνισμούς σε τρεις Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα), με την ολοκλήρωση των έργων να τοποθετείται εντός του 2023 καθώς υπάρχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Στόχος της ΔΕΔΑ είναι να μην εξαντλήσει τη ρήτρα του ν+3 που περιλαμβάνει το εκάστοτε ΕΣΠΑ.
Αντικείμενο του έργου
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και ενεργοποίηση του δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar), την εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως τον ρυθμιστή (4 bar), την εγκατάσταση ρυθμιστών, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar) και τέλος, την εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές. Στο έργο θα εγκατασταθούν δύο (2) αποσυμπιεστές.
Τα έργα της ΔΕΔΑ στην Αν. Μακεδονία – Θράκη
Η συγκεκριμένη περιφέρεια «εγκαινίασε» τις δημοπρατήσεις των έργων της ΔΕΔΑ το φθινόπωρο του 2020. Για τους διαγωνισμούς που αφορούν τις πόλεις Ξάνθη και Δράμα, καθώς και τις Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή έχουν ήδη οριστεί ως ανάδοχοι οι ΑΚΤΩΡ και AVAX αντίστοιχα, ενώ η Καβάλα έχει τεθεί ήδη σε τροχιά δημοπράτησης. Συνολικά θα κατασκευαστούν 496 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 61,8 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα
Στις άλλες δύο περιφέρειες, στις οποίες η ΔΕΔΑ έχει προχωρήσει σε δημοπρατήσεις έργων, υπάρχουν ήδη εξελίξεις όσον αφορά τα δίκτυα στη Στερεά Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ως μειοδότης για τα δίκτυα φυσικού αερίου στη Λαμία έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΕΡΓΩ, ενώ η ΤΕΚΑΛ ανέλαβε τα έργα για τη Χαλκίδα και τη Θήβα. Όσον αφορά τη Λιβαδειά, το Καρπενήσι και την Άμφισσα, η ΔΕΔΑ αναμένει μόνο την απαραίτητη έγκριση από την Περιφέρεια.
Σχετικά με την Κεντρική Μακεδονία το φυσικό αέριο θα «ταξιδέψει» στην Κατερίνη, την Αλεξάνδρεια, τις Σέρρες, και το Κιλκίς, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους θα δημοπρατηθούν τα δίκτυα στη Βέροια και τα Γιαννιτσά.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων