Οι καλύτερες επιχειρήσεις ευδοκιμούν όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις. H Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ προσφέρει μια αφθονία αυτών στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η δυνατότητα μετατροπής μιας πρόκλησης σε ευκαιρία θα βασιστεί σε κοινές και συντονισμένες προσπάθειες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Είναι κοινός στόχος να πραγματοποιηθεί μια επιτυχημένη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα στο άμεσο μέλλον. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα είναι το πως.
Το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να γίνει το καύσιμο του 21ου αιώνα. Είναι το απλούστερο, ελαφρύτερο και πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν με πολλές εφαρμόσιμες χρήσεις. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα των μεθόδων παραγωγής χαμηλών και μηδενικών εκπομπών. Στις εφαρμογές του εντάσσονται οι βαριές μεταφορές (όπου οι ηλεκτροκινητήρες υστερούν). Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιομηχανικό καύσιμο αλλά και ως αποθήκη ενέργειας.
Ωστόσο, σήμερα μόνο λιγότερο από το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής Η2 προέρχεται από διαδικασίες μηδενικών εκπομπών. Επομένως, μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και του οράματος μιας οικονομίας 100% πράσινου υδρογόνου, υπάρχει ένας μακρύς και δαπανηρός δρόμος που πρέπει να διανυθεί.
Για παράδειγμα, προκειμένου να τεθούν στο δρόμο 500 λεωφορεία που τροφοδοτούνται με πράσινο υδρογόνο συνοδευόμενα από τους ηλεκτρολύτες των 50 MW της απαραίτητης παραγωγικής ικανότητας και 30 σταθμούς ανεφοδιασμού, απαιτούνται επενδύσεις περίπου. 450 εκατ. Ευρώ. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται φυσικά η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ετήσια διαφορά κόστους μεταξύ ενός συμβατικού καυσίμου και υδρογόνου, για την κίνηση λεωφορείων ανέρχεται στα 19-23 εκατ. Ευρώ.
Από τη στιγμή που ο πλανήτης δεν έχει πλέον άλλη επιλογή, το υδρογόνο ως ένα καύσιμο μηδενικών εκπομπών θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια. Ήδη γίνονται ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του υδρογόνου. Καινοτόμα έργα πανεπιστημίων επιδοτούνται, ενώ και η βιομηχανία αναπτύσσει δειλά εφαρμογές. Αυτό που απαιτείται να καθιερωθεί σε πρώτη φάση είναι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ. Είναι βεβαίως σημαντικό να αναφερθεί, ότι η ηλεκτρόλυση (βασική μέθοδος παραγωγής υδρογόνου) απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού. Για έναν τόνο υδρογόνου απαιτείται η επεξεργασία περίπου 20 τόνων νερού.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων