Στους Financial Times, οι Leslie Hook and Henry Sanderson συζητούν για το πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναδιαμορφώνουν τη παγκόσμια πολιτική σκηνή. Ειδικότερα, κάνουν λόγο για δεκάδες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες έχουν υιοθετήσει τους στόχους για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι 189 χώρες έχουν ενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (2015), η οποία στοχεύει στο περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Πράγματι, στον αγώνα για τον έλεγχο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι χώρες σπεύδουν να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα και να αυξήσουν την ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, διαμορφώνοντας παράλληλα τη δομή της οικονομίας τους μέσα από την εν λόγω διαδικασία. Προσαρμόζουν την ενεργειακή τους πολιτική, με βάση τη συγκεκριμένη τάση. Γενικότερα, η γεωπολιτική συνδέθηκε και συνδέεται στενά με τα ορυκτά καύσιμα. Παρά ταύτα, ο Olafur Ragnar Grimsson, πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας και πρόεδρος της Global Commission on the Geopolitics of Energy Transformation, αναφέρει ότι η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας δημιουργεί ένα νέο τύπο πολιτικής και ότι αυτή η μετάβαση λαμβάνει χώρα «γρηγορότερα και με πιο ολοκληρωμένο τρόπο από ότι αναμένονταν».
Επί του παρόντος, ο κόσμος συνεχίζει να είναι εξαρτημένος από τα ορυκτά καύσιμα. Τα επόμενα χρόνια, οι κρατικοί προϋπολογισμοί, οι οποίοι προωθούν τη μετάβαση στη πράσινη οικονομία, είναι πιθανό να περιοριστούν λόγω της μεγάλης επιβαρύνσεως από το χρέος που συσσωρεύεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19. Ωστόσο, υπάρχουν και αξιοπρόσεκτα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τη τάση για μετάβαση προς τη πράσινη οικονομία.
Πέρυσι, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σημείωσε το ρεκόρ των 200 gigawatts, ενώ ο υπόλοιπος ενεργειακός τομέας συρρικνώθηκε αισθητά.
Εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από τη πανδημία, η ζήτηση για πετρέλαιο μειώθηκε κατά 8,8% και η ζήτηση για άνθρακα κατά 5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του International Energy Agency. Η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, ήταν ο μόνος τομέας της ενέργειας ο οποίος είχε ανάπτυξη το 2020. Ο ρυθμός και η κλίμακα της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρότερες μορφές ενέργειας έχουν ήδη ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Αναμένεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πολύ σύντομα.
Πάνω σε αυτό, ο επικεφαλής του International Energy Agency Fatih Birol δήλωσε ότι: «Μπορούμε να πούμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επηρεάσθηκαν από τον Covid-19. Τόσο η ηλιακή όσο και η αιολική ενέργεια σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις» και «οι αριθμοί μας δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνουν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας έως το 2025, προσπερνώντας τον άνθρακα και βάζοντας τέλος στη κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων των τελευταίων δεκαετιών».
Ως εκ τούτου, η μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας έχει πλέον συγκεντρώσει την απαιτούμενη δυναμική και είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι στόχοι αυτής της μετάβασης κατοχυρώνονται από το νόμο σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Αυτό που κάποτε φάνταζε αδύνατο, φαίνεται αναπόφευκτο, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον. Όπως o άνθρακας και το πετρέλαιο αποτέλεσαν και αποτελούν τη βάση της παγκόσμιας οικονομίας και της πολιτικής μέχρι σήμερα, έτσι και η καθαρή ενέργεια θα ήταν δυνατό να αποτελέσει τη βάση αυτών στη σύγχρονη εποχή.
Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, όχι μόνο μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά ωφελεί την οικονομία και εξελίσσεται σε έναν εξαιρετικά σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα ανακατανομής της ισχύος.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων