Βρειτε μας στα Social Media

Τι ψάχνετε;

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

«Έξυπνη» επιθεώρηση διυλιστηρίων και υποδομών

Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, το PILOTING, για την ενίσχυση των οδικών υποδομών αλλά και των υποδομών διυλιστηρίων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής παίρνει σάρκα και οστά. Επιστήμονες και ειδικοί από όλη τη γηραιά ήπειρο ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής που οδηγεί στην επιθεώρηση διυλιστηρίων και υποδομών.

Η παλαιότητα και οι δαπανηρές, ξεπερασμένες και χρονοβόρες τεχνικές επιθεώρησης και συντήρησης αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα για τις υποδομές οδικών μεταφορών και διυλιστηρίων στην Ευρώπη και τις βασικές αιτίες υποβάθμισής τους, τόσο δομικά όσο και σε επίπεδο ασφάλειας. Η βελτίωση των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης για την προστασία των κρίσιμων αυτών υποδομών, και την εξασφάλιση των απαραίτητων επιπέδων ασφάλειας αλλά και δομικής επάρκειας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η υιοθέτηση πρωτοπόρων εφαρμογών ρομποτικής, οι οποίες θα ενσωματωθούν σε μία ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα επιθεώρησης και συντήρησης υποδομών, την οποία και υλοποιεί η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία PILOTING με τη συμμετοχή 14 εταίρων από 7 ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται να δώσει λύση στα παραπάνω προβλήματα.

H ενοποιημένη τεχνολογική πλατφόρμα PILOTING, μέσα από το συνδυασμό της ρομποτικής με προηγμένα εργαλεία τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να υποστηρίξει τη χρήση πληθώρας ρομποτικών τεχνολογιών στον τομέα της επιθεώρησης και συντήρησης υποδομών, να συμβάλει στη μείωση του κόστους διατήρησής τους και να καλύψει διάφορες ανάγκες των χρηστών.

Απώτερος σκοπός της κοινοπραξίας PILOTING είναι, επίσης, να αναδείξει την ευρεία εφαρμογή της ρομποτικής στον τομέα της παρακολούθησης της δομικής υγείας των υποδομών, και να μειώσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τελικοί χρήστες από την φθορά τους. Αναμένεται, τέλος, να συνεισφέρει ενεργά και στην ανάπτυξη βιομηχανικών προτύπων για τη χρήση της ρομποτικής στον συγκεκριμένο τομέα.

Για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας της, η πλατφόρμα PILOTING θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε τρεις μείζονος σημασίας ενεργές υποδομές ανά την Ευρώπη, προτού παραδοθεί στους φορείς διαχείρισης των υποδομών προς χρήση. Οι δοκιμές αυτές θα πραγματοποιηθούν στα διυλιστήρια της Chevron Oronite Plant στην πόλη Gonfreville της Γαλλίας, στην οδογέφυρα Arroyo de las Piedras, που εκτείνεται από την Κόρδοβα ως την Μάλαγα, στην Ισπανία και στις σήραγγες μήκους 3,5 χιλιομέτρων, που βρίσκονται στο Μέτσοβο, στην Ελλάδα.

H Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία στην πρωτοβουλία PILOTING με τη συμμετοχή σημαντικών εταιριών και φορέων έρευνας και διαχείρισης οδικών υποδομών και συγκεκριμένα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της Αστικής Μη κερδοσκοπικής εταιρείας INLECOM, οι οποίες είναι υπεύθυνες, μεταξύ άλλων, για την ομαλή διεξαγωγή του ενός εκ των τριών πιλότων, που θα λάβει χώρα στις σήραγγες του Μετσόβου.

Πρόσφατα, μάλιστα, διενεργήθηκε επιτόπια επίσκεψη των Ελλήνων εταίρων, με παράλληλη διαδικτυακή συμμετοχή των υπολοίπων μελών της κοινοπραξίας, στη σήραγγα του Μετσόβου, για την εκτενή επιθεώρηση του χώρου, με λεπτομερή λήψη οπτικοακουστικού υλικού. Σκοπός την επίσκεψης ήταν η καλύτερη οργάνωση των πιλοτικών δοκιμών, η σε βάθος έρευνα των αναγκών των χρηστών της σήραγγας και η βελτιστοποίηση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την αυτόματη ανίχνευση φθορών στις υποδομές.

Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης και κατηγοριοποίησης  βλαβών στα τοιχώματα των σηράγγων με τη χρήση οπτικών μέσων και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος επιβλέπει η ερευνητική ομάδα I-SENSE Group του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης και κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για την επιθεώρηση και την συντήρηση κρίσιμων υποδομών.

 

Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Ο ΔΕΣΦΑ ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του LNGI (Liquefied Natural Gas Import), του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της κρατικής...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Όλο και περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη, μειώνουν τη δυναμικότητα τους ή κλείνουν οριστικά, καθώς τα νέα lockdowns στην ΕΕ και η μείωση που έπεται...

Environmental Social Governance

Το ζήτημα της αναβάθμισης των κτιρίων ώστε να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ με ορίζοντα...

ΔΙΚΤΥΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου που θα αναβαθμίσουν το σύστημα της Ελλάδας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και ευελιξία εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής,...

Το σχόλιο της ημέρας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αύξηση της τάξης του 24% σημείωσε η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφοντας την τιμή...

Βρείτε μας στο Facebook