του Μιχάλη Μαθιουλάκη*
Με μια επιφανειακή ματιά, οι πρώτες κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου στον ενεργειακό τομέα φαίνεται να πλήττουν τη βιομηχανία εξόρυξης υδρογονανθράκων και να ενισχύουν την ατζέντα του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μετά την αρχική απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας όπου με προεδρικό διάταγμα ανεστάλησαν για 60 μέρες οι εκδόσεις νέων αδειών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα, σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει νέα εκτελεστική εντολή που θα κατευθύνει τις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να καθορίσουν την έκταση της απαγόρευσης των νέων γεωτρήσεων σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα πέραν του ορίου των 60 ημερών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση του Προέδρου Μπάιντεν προκάλεσε σκληρές αντιδράσεις από τη βιομηχανία πετρελαίου και ικανοποίηση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Πέρα όμως από τα μεγάλα πρωτοσέλιδα, πόσο κακό κάνουν όντως αυτές οι κινήσεις στη βιομηχανία εξόρυξης υδρογονανθράκων των ΗΠΑ; Η απάντηση είναι πως ίσως τελικά να τους βγαίνουν και σε καλό.
Η φύση της εξόρυξης στις ΗΠΑ αμβλύνει τις επιπτώσεις για τους παραγωγούς
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι τα προεδρικά διατάγματα αφορούν την έκδοση νέων αδειών εξόρυξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται καθόλου οι υφιστάμενες άδεις εξόρυξης και συνεπώς δεν επηρεάζεται καθόλου το υφιστάμενο επίπεδο παραγωγής και πωλήσεων των Αμερικανών παραγωγών. Άμεσα λοιπόν, οι εγχώριοι παραγωγοί στις ΗΠΑ δεν χάνουν τίποτα σημαντικό.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι γεωτρήσεις εξόρυξης σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα αφορούν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής που κυμαίνεται περίπου στο 10% του συνόλου για το πετρέλαιο και το 15% για το φυσικό αέριο. Το μεγαλύτερο μέρος των εξορύξεων γίνεται σε ιδιωτική γη, μια ιδιαιτερότητα που συναντάται μόνο στις ΗΠΑ. Οι νέες άδειες λοιπόν που έχουν σταματήσει να εκδίδονται αφορούν αυτά τα μικρά ποσοστά παραγωγής. Αν επίσης σημειώσουμε ότι όλες οι γεωτρήσεις στη θάλασσα είναι εκ των πραγμάτων ομοσπονδιακές άδειες, το ποσοστό που αφορά τις γεωτρήσεις στη στεριά είναι σημαντικά μικρότερο.
Ενώ όμως οι ανακοινώσεις Biden έχουν μικρό αντίκτυπο στην τρέχουσα παραγωγή, παράγουν ανησυχίες για το μέλλον με αποτέλεσμα να ωθούν τις τιμές ψηλότερα.
Το αμερικανικό αργό WTI παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 1% μέσα στην τελευταία εβδομάδα καθώς από τα 52,5$ που βρισκόταν τη μέρα που υπογραφόταν το πρώτο προεδρικό διάταγμα για περιορισμό των νέων αδειών, βρίσκεται τώρα κοντά στα 53$ το βαρέλι. Αντίστοιχα, οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου κινήθηκαν στο ίδιο διάστημα από τα 2,5 $ mmbtu στα 2,7 $ παρουσιάζοντας αύξηση 8%.
Η αύξηση βέβαια των τιμών, τελικά βοηθάει τους Αμερικανούς παραγωγούς οι οποίοι βλέπουν τα έσοδα τους να ανακάμπτουν ταχύτατα από την πανδημία, γεγονός που τους οδηγεί τελικά σε αύξηση της παραγωγής τους. Οι πολιτικές του νέου προέδρου μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσουν όντως το περιβάλλον, προς στιγμή πάντως αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του.
* Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης είναι αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων