του Άγγελου Κρητικόπουλου
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Εκτός από μια σειρά θεμάτων πολιτικού ενδιαφέροντος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα επανεξετάσουν όλο το φάσμα των διπλωματικών σχέσεων με τρίτες χώρες από περιβαλλοντική σκοπιά, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής και σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ υπό τη νέα διοίκηση Μπάιντεν.
Η ενεργειακή πράσινη διπλωματία της ΕΕ δείχνει αποφασισμένη να αποθαρρύνει όλες τις περαιτέρω επενδύσεις σε έργα ενεργειακής υποδομής με βάση τα ορυκτά καύσιμα σε τρίτες χώρες, εκτός εάν είναι απόλυτα συνεπείς με μια φιλόδοξη, σαφώς καθορισμένη πορεία προς την ουδετερότητα του κλίματος.
Επίσης, αν και η Κίνα δεν αναφέρεται άμεσα, οι αναφορές σε «ίσους όρους ανταγωνισμού και δίκαιη πρόσβαση σε πόρους και πράσινες τεχνολογίες» δείχνουν προς την κατεύθυνση του Πεκίνου. Εξάλλου, η πρόσφατα ανακοινωθείσα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κίνας απέκλειε εξειδικευμένα τις κινεζικές επενδύσεις από ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ αφήνοντας παράθυρο μόνο για επενδύσεις κινέζικων εταιριών σε υποδομές ΑΠΕ εντός της ΕΕ.
Εστίαση στα περιβαλλοντικά Κίνας και Ιαπωνίας
Υπό το ίδιο πρίσμα θα πρέπει να αξιολογείται άλλωστε και η πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ να αποκλείσει τις κινέζικες υποψήφιες εταιρίες από την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ λόγω σύγκρουσης συμφερόντων σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα θέση του Πεκίνου στα ενεργειακά δίκτυα της χώρας μας.
Πάντως, θα είναι μια άλλη ασιατική χώρα, η Ιαπωνία, που θα κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη συνάντηση της Δευτέρας, με τον υπουργό Εξωτερικών Toshimitsu Motegi να παρευρίσκεται για πρώτη φορά σε μια συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.
Μετά τη στροφή των ΗΠΑ στα περιβαλλοντικά, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ ενδιαφέρονται για τη θέση της Ιαπωνίας στην προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ η ασιατική χώρα έχει ανακοινώσει έναν στόχο μείωσης των εκπομπών στο μηδέν έως το 2050, η βιομηχανία της εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον άνθρακα μετά από το πυρηνικό περιστατικό της Φουκουσίμα το 2011. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 56% του ενεργειακού μίγματος της χώρας.
Η εποχή της πράσινης διπλωματίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να θέσουν την πράσινη διπλωματία στην κορυφή της ατζέντας τους, επιδιώκοντας να προστατέψουν από τη στρέβλωση του εμπορίου και των επενδύσεων για τις επιχειρήσεις της ΕΕ σε τρίτες χώρες καθώς και να διασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και δίκαιη πρόσβαση σε πόρους και πράσινες τεχνολογίες σε χώρες όπως η Κίνα.
Επιπλέον, όλες οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, οι ενισχύσεις στο εξωτερικό και οι στρατηγικές ξένων επενδύσεων θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστούν με την κλιματική φιλοδοξία της Ένωσης. Σε μια πρωτοφανή -για την ΕΕ- εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής οι Βρυξέλλες θέλουν να διασφαλίσουν ότι η εμπορική πολιτική και οι εμπορικές συμφωνίες της Ένωσης συνάδουν με τις φιλοδοξίες της για το κλίμα και προωθούν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει τον σεβασμό της συμφωνίας του Παρισιού ουσιώδες στοιχείο για όλες τις μελλοντικές συνολικές εμπορικές συμφωνίες.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων