Ξηρασία αντιμετωπίζει η Τουρκία στο ξεκίνημα του 2021, με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να έχει τεράστιο πρόβλημα. Σε πολλούς ταμιευτήρες γύρω από την Κωνσταντινούπολη – την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας με πληθυσμό 15 εκατομμυρίων) – το νερό έχει φτάσει τα χαμηλότερα επίπεδα αποθήκευσης των τελευταίων 15 ετών. Η απόδοση των καλλιεργειών θα μπορούσε να απειληθεί εάν εξακολουθήσουν οι συνθήκες λειψυδρίας.
Οι ξηρές συνθήκες έρχονται μετά από αρκετές εποχές χαμηλών βροχοπτώσεων. Το 2019, οι μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου στερήθηκαν βροχοπτώσεων και η στάθμη του νερού στους ταμιευτήρες μειώθηκε. Το 2020 ήταν το πιο ξηρό από τα τελευταία πέντε χρόνια, με ιδιαίτερα λίγες βροχοπτώσεις στο τελευταίο εξάμηνο του έτους. Από τον Ιούλιο του 2020, σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου, σχεδόν κάθε μήνα. Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, οι βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα ήταν 48% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των ετών 1981-2010.
Τα υπόγεια ύδατα είναι ένας βαθύτερος πόρος για την άρδευση καλλιεργειών και για πόσιμο νερό, ο οποίος συντηρεί επίσης και τα υπόγεια ρεύματα κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Σε αντίθεση με την υγρασία της επιφανειακής και της ριζικής ζώνης, τα υπόγεια ύδατα χρειάζονται μήνες για να ανακάμψουν, καθώς πρέπει να αναπτυχθούν αργά και σταθερά από την υγρασία της επιφάνειας, η οποία διαπερνά το έδαφος και τα πετρώματα φτάνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Λόγω της έλλειψης βροχής και υψηλών απαιτήσεων νερού, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού σε λίγους μήνες.
Στις 13 Ιανουαρίου 2021, τα ποσοστά αποθήκευσης από τουλάχιστον επτά δεξαμενές γύρω από την Κωνσταντινούπολη μετρήθηκαν λίγο κάτω από το 25%.
Στην πεδιάδα Konya, οι αγροτικές εκτάσεις είχαν περίπου 38% λιγότερες βροχοπτώσεις από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 από ό, τι την ίδια περίοδο το 2019. Η έλλειψη βροχοπτώσεων τους τελευταίους έξι μήνες μείωσε δραματικά τις σοδειές των σιτηρών, αφήνοντας σε αβεβαιότητα τις μελλοντικές παραγωγές.
Οι προβλέψεις αναφέρουν περισσότερες βροχές κατά το δεύτερο εξάμηνο του Ιανουαρίου του 2021, αλλά θα χρειαζόταν εκτεταμένες, επίμονες βροχοπτώσεις για να αυξηθούν επαρκώς τα επίπεδα του νερού. Ο δήμαρχος της Άγκυρας προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη βροχοπτώσεων, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση έως το καλοκαίρι.
ΠΗΓΗ: envinow
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων