Τα πράγματα φαίνεται να παραμένουν θετικά για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για αρκετά ακόμα χρόνια.
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, η ΕΕ φαίνεται περισσότερο διαλλακτική απέναντι στα κράτη μέλη σχετικά με τη δυνατότητα τους να διαμορφώσουν το ενεργειακό τους μείγμα όπως επιθυμούν. Επί της ουσίας δίνεται το «φιλί της ζωής» στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Για πολλά κράτη-μέλη (κυρίως τα φτωχότερα) η εφαρμογή της επικείμενης συμφωνίας συμπίπτει με τους επιμέρους στόχους τους για οικονομική ανάκαμψη και εν γένει βελτιώσεις σχετικά με τα τοπικά δίκτυα, τις τιμές και την ενεργειακή φτώχεια. Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΕ είναι διατεθειμένη να παρέχει και την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια ή φυσικό αέριο για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και αναμένεται να ενταχθούν στα έκτακτα προγράμματα χρηματοδότησης. Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, το επικείμενο Brexit δεν επηρέασε μέχρι τώρα τις συζητήσεις για το κλίμα και τους περιβαλλοντικούς στόχους. Η ΕΕ επιθυμεί οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση να είναι εφικτοί, να μην ‘’αφήνουν πίσω’’ κανένα κράτος-μέλος και η συμφωνία να περάσει με απόλυτη ομοφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι ο τρέχων στόχος της ΕΕ είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, με την συμφωνία να βάζει το πήχη στο 55%. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ αναφέρει πως το 55% είναι ο ελάχιστος στόχος και μάλιστα είναι απολύτως εφικτός, αν θέλουμε να οδηγηθούμε ποτέ σε μια εντελώς ‘’καθαρή οικονομία’’.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων