Η ΡΑΕ δημοσιοποίησε τις επιστολές που έλαβε από εταιρίες και ενεργειακούς φορείς, σχετικά με τη δημόσια Διαβούλευση που έθεσε στις 17 Δεκεμβρίου.
Στη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν οι: ΗΡΩΝ, ΖενιΘ, Volterra, EΣΑΗ, Elpedison, ΔΑΠΕΕΠ, ΔΕΗ, ΕΛΑΤΑΕΝ, ΕΣΕΠΗΕ, ΣΠΕΦ, ΕΒΙΚΕΝ, Nrg.
Οι αποκλειστικά πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΡΩΝ, ΖενιΘ) που δεν έχουν δική τους παραγωγή, υπεραμύνθηκαν των προτάσεων τους για θέσπιση ορίων τιμών και προσφορών στην αγορά εξισορρόπησης και χαιρέτησαν την πρόθεση του Υπουργείου για παρεμβάσεις αλλά και την απόφαση της ΡΑΕ να θέσει σε δημόσια διαβούλευση αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η ΕΒΙΚΕΝ αναφέροντας πως οι καθετοποιημένοι παίκτες προσαρμόζουν τις προσφερόμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στην Προημερήσια Αγορά και στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας κατά το δοκούν μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους. Επιπλέον και οι σύνδεσμοι ΣΠΕΦ και ΕΛΕΤΑΕΝ που έχουν εδώ και καιρό δημοσιοποιήσει τις επιστολές τους επιθυμούν την εισαγωγή ορίων προσφοράς και τιμών στην αγορά εξισορρόπησης κάνοντας και αυτοί λόγο για αθέμιτες πρακτικές από τος μεγάλους παίκτες.
Η ELPEDISON όπως αναμένονταν έκανε λόγο για πρόχειρες κρατικές παρεμβάσεις που καταστρατηγούν τον ανταγωνισμό και δεν αντιλαμβάνονται τη φύση του target model. Ακόμη η εταιρία ανέφερε πως οι μέρες με υψηλό κόστος εξισορρόπησης ‘’πάνε μαζί’’ με πολύ χαμηλές τιμές στην προημερήσια αγορά και το αντίθετο. ‘’Η θέσπιση τέτοιων ορίων δεν λαμβάνει υπόψιν το κόστος εκκίνησης των εργοστασίων για την παραγωγή ρεύματος’’ αναφέρει η ELPEDISON στην επιστολή της.
ΔΕΗ και NRG συμφωνούν εν μέρει με την εισαγωγή ορίων, τα οποία όμως οφείλουν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Η NRG επισημαίνει πως: για την υλοποίηση των παρεμβάσεων της η ΡΑΕ πρέπει να ακολουθήσει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό περί ακεραιότητας στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας REMIT που διέπει την ένωση ρυθμιστικών αρχών ACER της Ευρώπης.
Ο ΔΑΠΕΕΠ στην επιστολή του σημείωσε πως το εν λόγω πλαίσιο χρεοπιστώσεων δεν λαμβάνει υπόψιν την στοχαστικότητα που χαρακτηρίζει την παραγωγή των ΑΠΕ. Ο ΔΑΠΕΕΠ πρότεινε για τις μονάδες που εκπροσωπεί κλιμακωτή χρέωση αποκλίσεων και συγκεκριμένα σημείωσε πως αποκλίσεις πάνω από 20% για αιολικά και φωτοβολταϊκά και παραπάνω από 10% για ΣΗΘΥΑ και ΒΙΟΜΑΖΑ κρίνονται σημαντικές ώστε να επιφέρουν χρεώσεις.
Ένα συμπέρασμα που προκύπτει από την εν λόγω δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ, είναι πως ο κάθε φορέας ή εταιρία εξέφρασε γνώμη που υποστηρίζει τα δικά του συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση το target model βρίσκεται εκ των πραγμάτων ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η πρόσφατη σύζευξη της χώρας μας με την Ιταλία και η επικείμενη με την Βουλγαρία, αναμένεται να προσφέρουν ευελιξία στο σύστημα. Πολλοί παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν πως η απάντηση στα μονοπώλια είναι ο περισσότερος ανταγωνισμός και όχι ο κρατικός παρεμβατισμός.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων