Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κροατίας (LNG) στο νησί Krk της βόρειας Αδριατικής άρχισε να λειτουργεί την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου με την πρώτη παραλαβή φορτίου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, δήλωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα. Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG Tristar Ruby αγκυροβόλησε με 143.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που σημαίνει την έναρξη της εμπορικής χρήσης του τερματικού σταθμού.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η εκφόρτωση φυσικού αερίου, που παραδίδεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου. Ο τερματικός σταθμός Krk LNG έχει χωρητικότητα 2,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) αερίου ετησίως και έχουν κλειστεί παραγγελίες για τα επόμενα τρία χρόνια.
Τα σχέδια για τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στο Krk πραγματοποιήθηκαν πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες και αρχικά η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ένας χερσαίος τερματικός σταθμός. Ωστόσο, λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας και των αντιδράσεων της τοπικής κοινότητας και των περιβαλλοντολόγων, η υλοποίηση του έργου υπέστη πολλές αποτυχίες και τελικά η τρέχουσα συντηρητική κυβέρνηση επέλεξε τον πλωτό τερματικό σταθμό.
Το εν λόγω έργο συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κροατίας, η οποία μέχρι τώρα βασίστηκε στο ρωσικό αέριο και τη δική της παραγωγή, αλλά και για ορισμένες άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πλωτή μονάδα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) προγραμματίζει εδώ και αρκετά χρόνια και η Ελλάδα στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό επίσης τις εισαγωγές -και- αμερικανικού LNG για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των Βαλκανίων.
Παρά τον πολύχρονο όμως προγραμματισμό του, το επί ελληνικής επικράτειας έργο ακόμα φαίνεται να καθυστερεί με την Κροατία να ξεκινά πρώτη τον χορό των FSRU μονάδων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων