Στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και της Ν.Α Ευρώπης εξελίσσεται η Ελλάδα. Ο Διαδριατικός Αγωγός TAP που τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο μήνα δύναται να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας τόσο από την άποψη της ιδίας χρήσης του φυσικού αερίου από την χώρα, όσο και από την εμπορική σκοπιά. Δεδομένου ότι η διασύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, και η Υπόγεια Αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, είναι έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, γίνεται ευρέως αντιληπτό ότι ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου δεν είναι υπερβολή αλλά πραγματικότητα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, πιστώνει στην τότε κυβέρνηση και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά τη συμφωνία διέλευσης του TAP από Ελληνικά εδάφη. Η κυβέρνηση Σαμαρά πιεζόμενη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απέκλεισε τον Ρωσικό παράγοντα από τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιριών. Ωστόσο και η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ‘’έπαιξε’’ το Αμερικανικό χαρτί και έτσι και ο ΔΕΣΦΑ πωλήθηκε σε μια κοινοπραξία Ευρωπαϊκών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι και η ΔΕΠΑ (χωρισμένη σε δύο τμήματα πλέον) βρίσκεται υπό προσφορά προς πώληση εντός των επόμενων μηνών.
Διεθνείς παράγοντες της ενεργειακής αγοράς αξιολογούν θετικά, την ‘’εμμονή’’ της Ελλάδας με το φυσικό αέριο καθώς αυτό θα είναι το μεταβατικό καύσιμο μεταξύ πετρελαίου και ΑΠΕ, στην πράσινη οικονομία του μέλλοντος.
Αξίζει να αναφερθεί πως εντός του 2021 θα πραγματοποιηθεί το market test για τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του TAP στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων