Παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και όλα δείχνουν πως το φυσικό αέριο θα περάσει το ‘’τεστ’’ της ΕΕ και θα ενταχθεί στη χρηματοδότηση ως βιώσιμο καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν άπειρες συζητήσεις σχετικά με το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το φυσικό αέριο, με αρκετούς να το αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη ορυκτό (παρόλο που εκπέμπει πολύ λιγότερο CO2 συγκριτικά με το πετρέλαιο και τον λιγνίτη) και κάποιους άλλους να το χαρακτηρίζουν ως το κρίσιμο μεταβατικό καύσιμο που θα συνδυάσει ανταγωνιστικότητα και χαμηλές εκπομπές.
Οι στόχοι της ΕΕ για πλήρη κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 είχαν βάλει στο στόχαστρο τόσο το φυσικό αέριο όσο και τα πυρηνικά. Καθοριστικής σημασίας αποδείχθηκαν οι παρεμβάσεις ορισμένων χωρών με κύριο εκπρόσωπο την Πολωνία, που θεωρεί το φυσικό αέριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Ο Tomasz Dabrowski, διευθυντής της Πολωνικής ένωσης ηλεκτρικού ρεύματος PKEE, δήλωσε σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση ότι θεωρεί το φυσικό αέριο ως μια απαραίτητη τεχνολογία που πρέπει να υποστηριχθεί στο πλαίσιο της σταδιακής απαλλαγής από τον άνθρακα. «Θεωρούμε τις τεχνολογίες φυσικού αερίου ως τον σύνδεσμο που λείπει και που θα επιτρέψει την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ».
Η πλευρά των ‘’ορθολογιστών’’ φαίνεται να επικρατεί εντός της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψιν τις εκκλήσεις πολλών κρατών αλλά και παραγόντων της βιομηχανίας προκειμένου να στηριχθεί το φυσικό αέριο. Η μέση λύση που αναμένεται να ληφθεί, θα οδηγήσει σε ένα μοντέλο, όπου το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται και θα χρηματοδοτείται κανονικά για την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς αυτό αναμένεται μεταξύ άλλων να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των δικτύων επιτρέποντας την επιτάχυνση της εισαγωγής των ΑΠΕ και στην ασφάλεια εφοδιασμού των κρατών. Δεν έχει όμως ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο σχετικά με την αντιμετώπιση του φυσικού αερίου ως καύσιμο μεταφορών και θέρμανσης καθώς οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ είναι υψηλοί και η ένωση επιθυμεί να συνεχίσει να κατέχει τον ρόλο της ‘’πράσινης’’ ηπείρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων