Με την υλοποίηση της διασύνδεσης IGB (Ελλάδα-Βουλγαρία), η Βουλγαρία θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο κατά 50%, αλλά το έργο, που δηλώθηκε ως προτεραιότητα πριν από δέκα χρόνια, εξακολουθεί να καθυστερεί.
Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι η έναρξη του Δια-Αδριατικού Αγωγού (TAP) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε «συνέργεια» με την έναρξη του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, που θα μπορούσε να φέρει ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος από το Αζαρμπαϊτζάν στη χώρα.
Αδιαμφισβήτητα η διασύνδεση της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της πρώτης καθώς εκτός από τις εισαγωγές του Αζέρικου φυσικού αερίου, η Βουλγαρία θα έχει πρόσβαση και σε Αμερικανικό LNG, μέσω των τερματικών σταθμών της Ελλάδας. Η στάση της Βουλγαρικής κυβέρνησης να δώσει σε τέτοιο βαθμό προτεραιότητα στον ρωσικών συμφερόντων Turkish Stream, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια τόσο στην Ρουμανία όσο και στην Ουκρανία οι οποίες ευελπιστούν σύντομα να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Διεθνείς παράγοντες της αγοράς και αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικές και γεωστρατηγικές σκοπιμότητες σχετικά με την καθυστέρηση κατασκευής του IGB, που δεν μπόρεσαν να καμφθούν παρά τις αμερικανικές επεμβάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως τώρα, από το σύνολο των 182 χιλιομέτρων του αγωγού, μόνο αγωγοί 72 χιλιομέτρων έχουν συγκολληθεί και τοποθετηθεί, ενώ έχουν κατασκευαστεί 159 χιλιόμετρα σωλήνων και έχει εκκαθαριστεί και προετοιμαστεί το έδαφος για τα 150 χιλιόμετρα της διαδρομής. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας, θα είναι έτοιμη to 2ο εξάμηνο του 2021.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων