H πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται η ενέργεια και τα καύσιμα σε όλο τον κόσμο. Η ακραία και απρόβλεπτη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και βιομηχανίας οδήγησε σε απότομη μείωση της ζήτησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κάνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται αν αυτό είναι το ‘’τέλος του πετρελαίου’’ που συζητιέται τόσα χρόνια. Κάποιες οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Ευρώπη , ‘’συνήθισαν’’ τους χαμηλούς ρύπους της εποχής της πανδημίας και αποφάσισαν να επιταχύνουν τα σχέδια τους για την ενεργειακή μετάβαση, αυστηροποιώντας τους στόχους, αλλά και αυξάνοντας τις δαπάνες, συνδυάζοντας έτσι την ανάκαμψη από την πανδημία με την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο κλάδος ο οποίος αντικειμενικά επλήγη περισσότερο από την πανδημία του COVID-19, είναι το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο, το οποίο, λόγω της υπερκάλυψης των δυνατοτήτων αποθήκευσης του, σημείωσε αρνητικές τιμές έως και -40 δολάρια το βαρέλι, στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η βιομηχανία πετρελαίου επιχείρησε να στραφεί σε εναλλακτικά προϊόντα. Εν τέλει τα βιοκαύσιμα αποτέλεσαν τη λύση για τις εταιρίες πετρελαίου, καθώς μπορούν να διαθέσουν ένα μέρος του πετρελαίου τους (ορισμένα βιοκαύσιμα είναι μείγματα ορυκτών και βιοαποβλήτων), αλλά και να διευρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα μερίδια τους στην αγορά. Μεγάλες αμερικανικές εταιρίες όπως η Phillips 66, έχουν εισέλθει στην αγορά των βιοκαυσίμων.
Φαίνεται πως το ένστικτο της επιβίωσης είναι ισχυρότερο από την αδιαλλαξία, για τις αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η στάση του ΟΠΕΚ, καθώς εδώ και ένα χρόνο δεν κατάφερε να εφαρμόσει κάποια πολιτική που θα ‘’σώσει’’ το πετρέλαιο, ενώ και οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών του εντείνονται.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων