Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί, φτάνοντας τα 10,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Ωστόσο, το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από ότι πριν από ένα χρόνο και πιθανότατα θα παραμείνει χαμηλά για το άμεσο μέλλον. Για πολλούς αναλυτές, η πανδημία ίσως να έδωσε τη χαριστική βολή στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο.
Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι απλώς μια παρατήρηση. Τα ίδια τα στελέχη της βιομηχανίας του σχιστολιθικού πετρελαίου, θεωρούν σχεδόν απίθανη την ανάκαμψη της βιομηχανίας, στα προ πανδημίας επίπεδα ενώ εξαιρετικά δύσκολη μοιάζει και η εν γένει βιωσιμότητα της.
Ο ΟΠΕΚ δείχνει προς ώρας να έχει αναλάβει ξανά την πρωτοκαθεδρία στο ρόλο του παγκόσμιου ρυθμιστή στην αγορά πετρελαίου, καθώς οι αποφάσεις του σχετικά με το ύψος της παραγωγής πετρελαίου επηρεάζουν πλέον ξανά άμεσα και τη διεθνή τιμή του. Μπορεί η πρώτη αντίδραση των εμπόρων στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚ περί περικοπής των μειώσεων της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα να ήταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά από πολλούς αναλυτές θεωρείται βέβαιο πως η πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου θα ρίξει έστω και λίγο την τιμή.
Σε αυτό το ράλι των τιμών δεν φαίνεται να μπορεί να συμμετάσχει η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου καθώς οι τιμές πετρελαίου, στα όρια που κυμαίνονται το τελευταίο διάστημα, αλλά και σε αυτά που προβλέπονται για το άμεσο μέλλον, σηματοδοτούν είτε ζημίες είτε απλώς κάλυψη του λειτουργικού κόστους για τη βιομηχανία. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνουν και οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται η βιομηχανία των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται μάλιστα να ενταθούν μετά και την τυπική ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου του νέου έτους, και σημαίνουν απώλεια ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ έναντι των παραγωγών του ΟΠΕΚ.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων