Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις μπαταρίες παρά μόνο όταν ‘’αδειάσει’’ το κινητό και το laptop τους. Οι επιβλητικοί και πανύψηλοι καπνοί των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έρχονται ως εικόνα στο μυαλό των ανθρώπων όταν σκέφτονται τον ηλεκτρισμό. Ωστόσο, η ‘’ταπεινή’’ μπαταρία ιόντων λιθίου αρχίζει να απειλεί τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και φυσικό αέριο, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας τις συνδέουν όλο και περισσότερο στα ηλεκτρικά δίκτυα.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε ότι το 2019 υπήρχαν 125 συστήματα αποθήκευσης μπαταριών που αναπτύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας 869 MW εγκατεστημένης ισχύος, μια απότομη αύξηση από τα 7 συστήματα που αντιστοιχούσαν σε 59 MW ισχύος μόλις μια δεκαετία πριν. Με άλλα λόγια, η Big Battery αρχίζει να ανταγωνίζεται το Big Oil για κυριαρχία στα δίκτυα τροφοδοσίας μας. Παρά την σχεδόν 15πλάσια αύξηση της χρήσης των μπαταριών, η συνολική ικανότητα αποθήκευσης τους αντιστοιχεί μόλις στο 0,16% της δυναμικότητας των μονάδων φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Η μέγιστη ζήτηση κοστίζει
Οι διακυμάνσεις στην ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε ανάλογα με την ώρα της ημέρας, μεταξύ καθημερινών και Σαββατοκύριακων αλλά και εποχιακά μπορεί να είναι τεράστιες.
Για παράδειγμα, η μέγιστη κατανάλωση ενέργειας σε πολλές περιοχές είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν συνήθως. Για να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βασίζονται κυρίως σε μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο λόγω της ικανότητάς τους να λειτουργούν όπως και όταν χρειάζεται και επίσης λόγω του χαμηλότερου κόστους κατασκευής τους. Ωστόσο, αυτή η πρακτική είναι ακριβή και αναποτελεσματική – και ο καταναλωτής πολλές φορές καταλήγει να επιβαρύνεται με το επιπλέον κόστος εξισορρόπησης όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει και στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι κατά τόπους Ρυθμιστικές Αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες ‘’τρέχουν’’ εδώ και καιρό πίσω από την στοχαστικότητα που χαρακτηρίζει την παραγωγή των ΑΠΕ, ώστε να προλάβουν φαινόμενα μεγάλης αύξησης των τιμών, να μειώσουν το κόστος αλλά και τη χρήση των ευέλικτων ορυκτών.
Οι μπαταρίες θα δώσουν τη λύση
Όπως συνήθως, η Καλιφόρνια πρωτοστατεί στις πράσινες μορφές ενέργειας. Η Pacific Gas & Electric έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές για να κατασκευάσει ένα τεράστιο σύστημα μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας 567,5 megawatt κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.
Πριν από ένα μήνα, η Tesla, σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Neoen, κέρδισε ένα ακόμη συμβόλαιο για την εγκατάσταση μιας άλλης γιγαντιαίας μονάδας αποθήκευσης μπαταριών στην Αυστραλία (AEMO). Το συνολικής ισχύος 300 MW Victorian Big Battery Project στο Geelong θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Megapack της Tesla. Το Hornsdale Power Reserve της Neoen, ένα παρόμοιο έργο αποθήκευσης στην Αυστραλία (υπο-διπλάσιας ισχύος) κατάφερε να αποφέρει εξοικονόμηση κόστους άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών λειτουργίας του.
Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την επίτευξη λύσεων που θα απαντήσουν συνολικά στο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά ήδη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η βιομηχανία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας θα είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς του ενεργειακού τομέα στις επόμενες δεκαετίες.
Δείτε live τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων