Της Χαράς Αυγερινού
Έργα που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίηση καθώς εντάσσονται στη λίστα εκείνων που θα πραγματοποιηθούν με τις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων. Μεταξύ αυτών βρίσκεται μια πελώρια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων από την Εγνατία SA. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ ενώ προ των πυλών βρίσκονται και πέντε αιολικά έργα δυναμικότητας 120,3 MW του ομίλου Καμαρίδη Global Wire ΑΒΕΕ σε Ξάνθη και Ροδόπη προϋπολογισμού 122 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με την ανάπτυξη 18 αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στον δήμο Καρύστου, βρίσκεται και επένδυση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία προγραμματίζει να επενδύσει 350 εκατ. ευρώ για τον αιολικό σταθμό δυναμικότητας 360 MW.
Λίγα λόγια για τις εταιρείες
H Eγνατία SA «κατάγεται» από την Βόρεια Ελλάδα, και είναι γνωστή ως ένας ισχυρός όμιλος με δραστηριότητες στον τομέα των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών υποδομών και της βιομηχανίας. Η εταιρεία, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 31 χρόνια και έχει επεκταθεί σε οκτώ χώρες αναπτύσσοντας μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε έργα ΑΠΕ κυρίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες διαμορφωμένων χαλυβδόφυλλων είναι ο όμιλος Καμαρίδη ο οποίος ιδρύθηκε το 1976 και πλέον κάνει τα πρώτα του βήματα στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Την ίδια στιγμή η βρετανική Solarcentury που εξαγοράστηκε από τον νορβηγικό κολοσσό Statkraft με πολύ ισχυρή παρουσία στην υδροηλεκτρική ενέργεια σχεδιάζει μια σειρά από επενδύσεις. Ειδικότερα ο σχεδιασμός των Βρετανών περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας 260 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η Solarcentury, εδρεύει στο Λονδίνο με τις δραστηριότητές της να επεκτείνονται σε 12 χώρες. Από το 2013 που διαφοροποίησε τη στρατηγική της, έχει αναπτύξει 40 μεγάλης κλίμακας έργα δυναμικότητας 1.200 MW σε 7 χώρες.
Fast track επενδύσεις
Οι στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ορθολογικότερη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση του μεγάλου επενδυτικού κύματος που κινδυνεύει να δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι στο εξής στην κατηγορία των fast track επενδύσεων θα εντάσσονται έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ με καινοτόμα χαρακτηριστικά (αποθήκευση ενέργειας, υπεράκτια αιολικά, παραγωγής πράσινου υδρογόνου κ.α) και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα μόνο κοινό σημείο σύνδεσης στο σύστημα ενώ θα εξαιρούνται και από την προτεραιότητα που λαμβάνουν στην δέσμευση ηλεκτρικού χώρου.
Για τις συμβατικές επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με τις αποφάσεις τις ΔΕΣΕ, ισχύουν όλα τα προνόμια των αντίστοιχων έργων όπως ορίζει ο νόμος, παύει όμως να δίνεται και για αυτές η δυνατότητα της δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου στο σύστημα όπως γινόταν μέχρι σήμερα.